Varo myrkkyjä! Tätä et tiennyt kodin puhdistusaineista

Jokapäiväisissä kotitöissä tarvitaan monenlaisia puhdistusaineita. Yleispuhdistusaineet, desinfiointiaineet ja erikoispuhdistusaineet ovat kuitenkin vahvoja kemikaaleja joita tulee käsitellä varovaisuudella.

Tietyt kodinaskareissa käytetyt kemikaalit voivat ärsyttää ihoa ja silmiä ja aiheuttaa herkistymistä, tai pahimmillaan jopa vakavia myrkytysoireita sekä pitkäaikaisvaikutuksia. Kemikaaleista aiheutuvat haittavaikutukset ja niiden voimakkuus riippuvat kuitenkin siitä, mikä kemikaali on kyseessä ja kuinka paljon sekä millä tapaa sitä on joutunut elimistöön.

Eniten kemikaaleista aiheutuvia myrkytystapauksia tapahtuu alle kolme vuotiaissa lapsissa, jotka ovat nielleet vaarallisia kemikaaleja. Aikuisten vaaratilanteet puolestaan johtuvat useimmiten kemikaalien huolimattomasta käytöstä. Vaikka vakavat kemikaalimyrkytykset ovatkin melko harvinaisia, tulee kemikaaleja käyttää varovaisuudella ja pakkauksessa olevia ohjeita noudattaen. Opi siis tuntemaan kodin puhdistusaineiden vaarat.

Koneastianpesuaineet

Päivittäin käyttämäsi konetiskiaineet ovat korkean pH-arvonsa takia usein syövyttäviä tai ärsyttäviä kemikaaleja. Useat niistä sisältävät myös fosfaatteja sekä klooripitoista valkaisuainetta. Älä koskaan käytä koneastianpesuaineita käsin tiskatessasi, koska lämmin vesi voi aiheuttaa vaarallisen kloorikaasun vapautumista. Konetiskiaineet voivat myös ärsyttää ja allergisoida päästessään iholle.

Nykyisin valtaosa markkinoilla olevista kotitalouksien käyttöön tarkoitetuista konetiskiaineista voidaan luokitella vain ärsyttäviksi. Viime vuosina yleistyneet tablettimaiset konetiskiaineet ovat kuitenkin aiheuttaneet tapaturmia, kun lapset ovat luulleet valmisteita makeisiksi. Pidä siis huoli siitä ettei lapsesi pääse käsiksi konetiskiaineisiin.

Valkaisuaineet

Valkaisuaineet sisältävät yleensä hypokloriittia tai vetyperoksidia, jotka voivat ärsyttää silmiä ja ihoa. Älä koskaan käytä hypokloriittia yhdessä happamien aineiden kuten wc-puhdistusaineiden, etikan tai sitruunahapon kanssa, koska aineet voivat reagoida keskenään, josta seurauksena ilmaan saattaa vapautua vaarallista kloorikaasua. Kloori ärsyttää ja syövyttää silmiä, ihoa ja erityisesti hengityselimiä voiden aiheuttaa pahimmillaan pysyvän vammautumisen.

Älä puhdista saunan lauteita hypokloriitilla, koska se imeytyy puuhun, ja klooria voi puusta vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä. Haitallisten kloorikaasujen vapautuminen ilmaan on aina terveysriski. Koska kloorien haihtuminen nopeutuu kuumassa, tulisikin aine laimentaa aina viileään veteen. Ihmisen lisäksi kloori on haitallinen aine myös ympäristölle.

WC:n puhdistusaineet

WC:n ja pesutilojen puhdistusaineet ovat usein joko vahvasti happamia tai vahvasti emäksisiä kemikaaleja, ja siksi terveydelle haitallisia ja voimakkaan syövyttäviä aineita jotka ovat vaarallisia päästessään kosketuksiin ihon tai silmien kanssa. Desinfioivat puhdistusaineet ovat myös ympäristölle haitallisia, eivätkä ne olekaan välttämättä kotioloissa tarpeellisia.

Syövyttävät aineet voivat aiheuttaa erityisen pahoja vaurioita joutuessaan kosketukseen silmien kanssa: pahimmillaan merkittävä kudostuho silmään saattaa aiheutua jo alle minuutissa. Syövyttävän aineen roiskahdettua silmään tulee huuhtelu aloittaa heti tapahtumapaikalla eikä vasta lääkärissä. Silmää huuhdellaan runsaalla vedellä, ja sitä tulee jatkaa yhtäkestoisesti vähintään 20–30 minuutin ajan tai kunnes silmän sidekalvo alkaa muuttua neutraaliksi. Pahimmillaan syövyttävistä aineista aiheutuneet silmävauriot vaativat usein pitkäaikaista kirurgista hoitoa.

Iholle päästessään syövyttävät aineet voivat puolestaan aiheuttaa punoitusta, kipua ja vakavia kemiallisia palovammoja. Kipua ei yleensä tunnu heti, mikä saattaa viivästyttää ihon huuhtelua ja johtaa vakavien ja syvien palovammojen syntyyn.

Putkenavausaineet

Viemäritukosten avaukseen käytettävät aineet saattavat vahvasti emäksisinä kemikaaleina ärsyttää tai syövyttää ihoa. Älä koskaan sekoita putkenavausaineita käytön yhteydessä muiden WC-altaan puhdistusaineiden kanssa. Myös putkenavausaineet ovat syövyttäviä kemikaaleja ja siksi vaarallisia joutuessaan kosketukseen silmien tai ihon kanssa. Tukkeutuneet putket voi useimmiten avata kemikaalien sijaan myös mekaanisesti, esimerkiksi karhupumpulla tai viemärinavausvaijerilla.

Antibakteeriset puhdistusaineet

Antibakteeristen pudistusaineiden hyödyistä ja haitoista ei ole tarkkaa tutkimustietoa. Niiden laajamittainen käyttö saattaa kuitenkin päinvastoin myös lisätä bakteerien vastustuskykyä. Ne voivat myös aiheuttaa ihoärsytystä tai allergisia reaktioita. Pesuaineiden tai muiden kemikaalien sekoittaminen keskenään voi aiheuttaa myrkytysoireita. Esimerkiksi klooria sisältävät desinfiointiaineet ja WC:n puhdistusaineet voivat reagoida keskenään ja muodostaa myrkyllisiä kaasuja, jotka ärsyttävät ylähengitysteitä.

Koska kotona haitallisten bakteerien määrä on vähäinen, ei kodin siivouksessa välttämättä edes tarvita antibakteerisia puhdistusaineita. Kodin voi siivota myös pesuaineetomalla siivoustekniikalla, joka perustuu kemikaalien sijaan mikrokuituliinoihin ja -kintaisiin, jotka mekaanisesti hajottavat likatahroja ja sitovat tehokkaasti pölyä.

Viisi ohjetta kodin puhdistusaineiden käyttöön:

1. Lue aineen käyttöohje ja varoitukset ennen käyttöä

2. Pidä aineet poissa lapsen ulottuvilta

3. Älä koskaan sekoita kemikaaleja

4. Käytä suojakäsineitä käsitellessäsi kemikaaleja

5. Pyri käyttämään ympäristöystävällisiä puhdistusaineita

Lähteet: Kemikaali - Sosiaali-ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus www.sttv.fi, Kuluttajavirasto, Teknokemian Yhdistys: Kuluttaja ja kemikaalit, www.duodecimlehti.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat