Varmat vinkit: Näin onnistut silmälasiostoksilla!

Oletko ostamassa uusia silmälaseja? Vai oletko lykännyt asiaa peläten, ettet kuitenkaan löydä sopivia kehyksiä? Ei hätää, näillä vinkeillä silmälasivalinta onnistuu varmasti!

Uusien silmälasien hankkiminen lähtee liikkeelle näöntarkastuksesta. Silmälaseilla pystytään korjaamaan niin liki- ja kaukonäköisyyttä kuin hajataitteisuutta ja aikuisnäköäkin. Näöntarkastuksen tekee optikko tai silmälääkäri.

– Omaa näköään voi testata myös netissä virtuaalisella näkötestillä, joka antaa osviittaa siitä, onko näkö huonontunut viime testauksen jälkeen. Se ei kuitenkaan korvaa ammattilaisen tekemää näöntarkastusta, kertoo optikko Mari Hietanen Synsamilta.

Näönvoimakkuus vaikuttaa linssivalintaan: suuremmille voimakkuuksille suositellaan ohennettuja linssejä. Lisäksi linsseihin voidaan valita esimerkiksi kova pinnoite tuomaan kestävyyttä, heijastamaton pinta tai likaa hylkivä pinnoite.

Sovita netissä, valitse liikkeessä

Valitse sellaiset kehykset, joissa viihdyt.

– Silmälasien pitää näyttää hyviltä ja tuntua hyviltä – tai oikeastaan niiden pitäisi tuntua kasvoilla niin vähän, että ne voi unohtaa kokonaan. Jos käyttäjä ei ole tyytyväinen laseihinsa, niitä tulee käytettyä vähemmän tai olo ei tunnu mukavalta, neuvoo Mari Hietanen.

Laajaan tarjontaan voi tutustua jo ennen optikolle menoa sovittamalla netissä erilaisia kehyksiä omaan valokuvaansa, mutta lopullinen valinta kannattaa tehdä vasta sitten, kun näkee kehykset livenä.

- Optikon tehtävänä on tarjota ammattitaitoista apua kehysten valintaan. Halutessaan mukaan voi tietysti ottaa myös kaverin tai puolison makutuomariksi. Jotkut ovat jopa julkaisseet Facebook-sivuillaan kuvia potentiaalisista kehyksistä ja järjestäneet niistä äänestyksen, Hietanen kertoo.

5 askelta onnistuneeseen silmälasihankintaan

1. Määritä oma tyylisi

– Haluatko klassisen tyylikkäät, koristeelliset, värikkäät, graafiset kehykset? Kokeile erilaisia tyylejä netissä virtuaalisovituksen avulla, jotta sormi ei hakeudu suuhun optikkoliikkeeseen mennessäsi. Mieti jo etukäteen, millaisissa tilanteissa käytät silmälaseja ja tarvitsetko niihin jotain erityisominaisuuksia.

2. Näöntarkastus

– Optikko tai silmälääkäri tekee sinulle näöntarkastuksen ennen uusien silmälasien hankkimista. Sitä ennen voit halutessasi testata näkösi netissä – esimerkiksi miettiessäsi, onko tullut aika hankkia ihan ensimmäiset silmälasit.

3. Linssivalinta

– Kun panostat linssien laatuun, sinun ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa niitä. Laadukkaat linssit kunnollisella pinnoitteella pysyvät käyttökunnossa pitkään. Moniteholaseja käyttävän kannattaa valita laajat näköalueet.

4. Kehysvalinta

– Ammattitaitoinen optikko valitsee kanssasi kehykset, jotka sopivat kasvoihisi, väritykseesi, tyyliisi ja persoonaasi. Voit pyytää sovituksen ajaksi kokeilupiilolinssit, jotta näet paremmin, miltä lasit näyttävät. Hyvin varustetuista optikkoliikkeistä löytyy myös kuvausmahdollisuus.

5. Luota ammattilaisen apuun

– Asiantuntevasta optikkoliikkeestä saat apua ja vinkkejä niin linssien kuin kehystenkin valintaan. Sinulla on oikeus saada ja vaatia hyvää palvelua.

Lähde: Deski.fi

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat