Varman eläkesijoitusten arvo kohosi yli 50 miljardiin euroon: "Viime vuosi oli hyvin eriskummallinen"

9:35
Voivatko osakekurssien heittelyt vaikuttaa suomalaisten varallisuuteen ja eläkevaroihimme? Varman toimitusjohtaja Risto Murto kommentoi asiaa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Työeläkeyhtiö Varman sijoitusvarallisuuden arvo kohosi vuoden lopussa 50,2 miljardiin euroon eli yhtiön uuteen ennätykseen. Varman eläkesijoitusten tuotto oli viime vuonna 2,8 prosenttia.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto luonnehtii viime vuotta hyvin eriskummalliseksi. Siihen nähden raportoitavat luvut ovat hänen mukaansa yllättäneet positiivisesti. Murto sanoo Suomen eläkejärjestelmän selvinneen koronavuodesta säikähdyksellä.

– Jos puhutaan varojen riittävyydestä, niin viime vuosi ei aiheuttanut niihin lommoa, Murto sanoi lehdistötilaisuudessa.

Suomen suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen on aiemmin kertonut saaneensa eläkesijoituksilleen 7,1 prosentin tuoton viime vuonna.

Julkisen sektorin eläkevakuuttaja Keva ja eläkeyhtiö Elo eivät ole vielä julkistaneet loppuvuoden tuloslukujaan. Veritas, neljästä työeläkeyhtiöstä pienin, sai viime vuonna eläkevaroille 5,6 prosentin tuoton.

Varma siis jäi koronavuoden sijoitustuottoja vertailtaessa jälkeen Ilmarisesta ja Veritaksesta. 

"Pitkässä playoff-sarjassa tulee aina yksi huono matsi"

Varman sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä kertoi toimittajille, että Varma pienensi sijoitussalkkunsa riskipitoisuutta merkittävästi viime vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Viime maaliskuussa osakekurssit romahtivat eri puolilla maailmaa, kun koronatilanne paheni ja päättäjät ottivat käyttöön järeitä rajoitustoimia. Sen jälkeen osakemarkkinoiden toipuminen on kuitenkin ollut erittäin voimakasta.

– Riskiä olisi pitänyt olla peruutuspeiliin katsottuna enemmän päällä heti maaliskuun lopun jälkeen, Rytsölä sanoi.

– Pitkässä playoff-sarjassa tulee aina yksi huono matsi, ja tämä oli ehkä se nyt meiltä.

Toimitusjohtaja Murtokin sanoi, ettei Varma täysin onnistunut viime vuonna sijoitustoiminnassaan, ja että Varma olisi halunnut saada paremman tuoton eläkevaroilleen.

Varman sijoituksista parhaiten tuottivat viime vuonna noteeraamattomat osakkeet, joiden arvo kohosi 8,6 prosenttia, sekä pääomasijoitukset, jotka poikivat 7,8 prosentin tuoton. Sijoitukset pörssiosakkeisiin punnersivat vuoden päätteeksi noin viisi prosenttia plussalle.

Varman kiinteistö- ja korkosijoitusten tuotto oli viime vuonna noin kaksi prosenttia. Sen sijaan sijoitukset hedgerahastoihin jäivät viime vuonna prosentin miinukselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja