Vares – Pahan suudelma

Suomi 2011. Ohjaus: Anders Engström. Käsikirjoitus: Anders Engström, Mika Karttunen, Katariina Souri. Tuotanto: Markus Selin, Jukka Helle. Kuvaus: Jari Mutikainen. Leikkaus: Mikko Sippola. Musiikki: DJ Slow, Samuli Laiho. Pääosissa: Antti Reini, Eppu Salminen, Matti Onnismaa, Jasper Pääkkönen, Anu Sinisalo, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Svante Martin, Iina Kuustonen, Mikko Nousiainen, Mikko Leppilampi, Ilkka Heiskanen, Maria Järvenhelmi. Kesto: 94 min.

Kun Juha Veijonen jättäytyi pois Solar Filmsin tuottaman Vares-elokuvasarjan nimiroolista, monia askarrutti koko dekkarisarjan filmitulevaisuus. Markus Selinin mestaroima tuotantoyhtiö ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan, vaan suunnitelmat peräti kuuden uuden Vares-leffan varalle saivat uutta pökköä pesään.

Väistyneen Veijosen saappaisiin astui edeltäjäänsä huomattavasti ”marlowemaisempi” Antti Reini. Yhteistyöhön on saatu oleellisesti mukaan myös juhlavuottaan paraikaa aloitteleva Turun kaupunki. Molemmat muutokset vaikuttavat väkevinä loppiaisena 2011 ensi-iltansa saavan Vares – Pahan suudelma -trillerin olemuksessa.

Yksityisetsivä Jussi Vares ajelehtii Turun kesässä. Työt ovat käyneet vähiin, ja arkeen tuo piristystä vain kirjailijakaveri Luusalmen (Eppu Salminen) uutuusteoksen julkistaminen. Oma henkiriepu on välillä vain höllässä, kun pitää jeesata Kyypakkauksen (Jasper Pääkkönen) kaltaisia alamaailman kavereita.

Kun murhattua tytärtään sureva äiti (Outi Mäenpää) pyytää Varesta avaamaan poliisin jo luovuttaman henkirikoksen tutkimukset, suostuu Jussi tehtävään vastahakoisesti. Kuolleen tytön seksikäs täti Laila (Anu Sinisalo) tarjoaa innolla apuaan, mikä saa etsivän kiinnostumaan myös kokonaan muista asioista.

Nyt nähtävä ja sitä seuraavat viisi uutta Varesta kuvattiin Turussa puolessa vuodessa huhti-lokakuussa 2010. Tahti on siis ollut melkoinen. Ensimmäistä elokuvaa ei ainakaan voi syyttää hutiloinnista, sen verran tyylikkäästä ja tiivistunnelmaisesta jännäristä on kysymys.

Pahan suudelma tekee selkeän pesäeron aikaisempiin Vares-elokuviin, mistä kuuluu kiitos paitsi mainiolle, perinnetietoiselle käsikirjoitukselle myös jäntevälle, suoraviivaista kerrontaa suosivalle ohjaustyylille. Homma pysyy komeasti Anders Engströmin hanskassa alusta loppuun asti.

Antti Reinin rouheassa Vareksessa on suvereenia charmia. Siinä missä Veijosen tulkinta löi välillä hikisen pinnistelyn puolelle, Reinin kovaksikeitetty dekkari kulkee juonen halki näennäisen vaivattomasti ja koko ajan oikeassa tempossa.

Hänen kauttaan koko Vares-leffafranchise uudistaa kasvonsa genretietoisempaan suuntaan. Muutos on ilahduttava, sillä edellinen, rajusti tyylitelty Reijo Mäki -filmatisointi ampui jo liikaa yli. Tervetullut täyskäännös totta tosiaan!

Kulttuurikaupunki Turku hengittää kesäisen raikkaasti Pahan suudelman taustalla. Aurajoen rantoja kolutaan kuin matkailumainoksessa sortumatta silti tarkoitushakuiseen miljööhehkutukseen. Oli sitten päivä tai yö, Suomen Turku näyttää föreineen ja baareineen kerrassaan kutsuvalta.

Teksti: Outi Heiskanen

Lue myös:

    Uusimmat