Mainos

Vapaaehtoistyö opettaa koulua enemmän

Vuorovaikutus- ja organisointitaitoja opitaan vapaaehtoistoiminnassa enemmän kuin koulussa tai työelämässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan useampi kuin joka kolmas suomalainen on ollut mukana vapaaehtoistoiminnassa viimeisen viiden vuoden aikana. He haluavat myös jatkaa vapaaehtoisina auttajina jatkossakin.

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry teetti tutkimuksen Otantatutkimuksella. Kaksivaiheisen tutkimuksen puhelinhaastatteluihin osallistui yli tuhat 15–74 -vuotiasta vastaajaa ja nettipaneeliin 1 257. Tämä vuosi on nimettu Vapaaehtoistoiminnan vuodeksi.

Lähes 80 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo oppineensa vapaaehtoistoiminnassa ihmisten kohtaamista ja vuorovaikutustaitoja. Vapaaehtoistoiminta opettaa valtaosalle myös organisointitaitoja ja tapahtumien järjestämiseen liittyviä taitoja. Vapaaehtoistoiminta on merkittävä päätöksenteon, vaikuttamisen ja johtamisen oppimisen paikka. Näitä taitoja opitaan vapaaehtoisena enemmän kuin koulussa tai työelämässä.

- Vapaaehtoistoiminnassa voi kartuttaa sosiaalista pääomaa ja tarttua vastuutehtäviin usein jo hyvin nuorena. Vapaaehtoisena opitut taidot tulisikin huomioida opinnoissa ja työntekijävalinnoissa nykyistä paremmin, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen toteaa.

Tutkimuksen mukaan 43 prosenttia suomalaisista ei ole osallistunut vapaaehtoistoimintaan. Toiminnasta erittäin paljon kiinnostuneet ovat yleensä naisia, koulutetuimpia ja suurituloisia.

Eläimet ja lapset kiinnostavat, politiikka ei

Vapaaehtoistoimintaan osallistuvat suomalaiset käyttävät toimintaan keskimäärin kymmenen tuntia kuussa. Tyypillisesti osallistutaan järjestöjen, seurojen ja yhdistysten järjestämään toimintaan, koska toimintaan halutaan osallistua yhdessä toisten kanssa.

Lähes puolet vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneista haluaa toimia lasten ja nuorten parissa. Myös eläimet ja luonto, liikunta ja urheilu sekä vanhusten kanssa toimiminen kiinnostavat. Sen sijaan politiikka ja uskonto saavat vain vähän kannatusta.

- Tällä toiminnalla on sosiaalisen merkityksen lisäksi suuri taloudellinen merkitys, Allianssin Manninen muistuttaa.

Parhaillaan vietettävä Vapaaehtoistoiminnan teemavuosi haastaa kaikki suomalaiset mukaan vapaaehtoistoimintaan. Itselle sopivaa vapaaehtoistoiminnan paikkaa voi hakea Tuntitili.fi-hakukoneesta. Tuntitilille on tähän mennessä luvattu lähes 30 000 vapaaehtoistoiminnan tuntia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.