Vapaa-ajan asuntojen tarjonta surkeaa

Huoneistokeskuksen mukaan kaikenlaisista vapaa-ajan asunnoista on kova kysyntä, mutta tarjonta on heikkoa.

Vuoteen 2009 verrattuna mökkikaupan kauppakappalemäärät jäänevät tänä keväänä ja kesänä alhaisemmiksi, koska tarjontaa ei ole vilkkaan kysynnän kattamiseksi, arvioi Huonestokeskus. Itä-Suomessa kaupan normalisoitumiseen vaikuttaa myös se, että venäläiset asiakkaat puuttuvat lähes kokonaan.

Tietyillä paikkakunnilla mökkikauppa on myös muuttunut ympärivuotiseksi, eli kaupankäynti ei painotu enää pelkästään kesään.

Kaikenkokoisista ja kaikenlaisista vapaa-ajan asunnoista on "mummon mökkejä" myöten erittäin suuri kysyntä ja kysyntään nähden tarjontaa onkin lähes koko Suomessa liian niukasti. Hyvin hoidetut ja varustellut vapaa-ajanasunnot myydään nyt helposti ja nopeasti, eikä hintakaan ole este.

Mitä saa 150 000 eurolla?

Läheltä Pääkaupunkiseutua, esimerkiksi Lohjalta pienemmän järven rannalta 150.000 eurolla saa jo omarantaisen, n. 1000 - 3000 neliömetrin kokoisen rantakiinteistön, jossa on normaali mökki, joka ei välttämättä ole kuitenkaan ympärivuotiseen asumiseen soveltuva.

Porvoon lähistöllä 150 000 eurolla ei juurikaan saa muita kun kuivanmaankohteita tai pienen järven tai lammen rannalla sijaitsevan huonokuntoisen mökin.

Idylliset mummonmökit ilman järvenrantatonttia kiinnostavat entistä enemmän, koska hinta jää silloin alle 100.000 euron. Nuoret parit kyselevät niitä rakentaakseen tulevaisuudessa mahdollisesti vakituisen asunnon.

Hämeestä 150 000 eurolla saa pienemmän järven rannalta siistikuntoisen 1960-80 -luvulla rakennetun mökin, jossa on sähköt, mutta ei juuri muita mukavuuksia. Yli 200 000 euron kohteet sijaitsevat isomman järven rannalla.

Itä-Suomesta 150 000 eurolla saa parhaassa tapauksessa upealta paikalta pienemmän sisäjärven rantatilan, 1990-2000 -luvulla rakennetun päärakennuksen ja erillisen saunarakennuksen. Sähköliittymä ja kaivo kuuluvat jo kauppahintaan.

Saimaalta puolestaan 150 000 eurolla saa rakentamattoman tontin loistopaikalta. Pienet mahdollisuudet ovat myös niin sanotun perusmökin ostamiseen.

Vaatimukset vapaa-ajan asunnolle kasvavat

Vaikka lähes kaikki vapaa-ajan asunnot käyvät kaupaksi, vaaditaan tulevaisuuden loma-asunnoilta jo enemmän. Monet loma-asunnon ostajat arvostavat kakkosasunnon tyyppistä varustelua sekä mukavuuksia.

Loma-asunnon tulee sijaita meren tai ison järven rannalla, jossa omaa rantaa on vähintään 50 metriä. Rannan tulee lisäksi soveltua isommallekin veneelle. Loma-asunnon on oltava ympärivuotiseen asumiseen soveltuva ja tontin puolestaan tulee olla helppohoitoinen, mutta samalla näyttävä. Ilmansuunnat sekä naapureiden läheisyys ovat myös tärkeitä kriteereitä lomanviettopaikkaa valittaessa.

Luxus-tason loma-asuntoihin vaaditaan lisäksi hälytysjärjestelmiä, etäohjattavia lämmityksiä ja saunankiukaita sekä erilaisia ostettavia huoltopalveluita, jotka helpottavat asumisen arkea.

Toinen kasvava trendi ovat erilaiset aktiivilomailun keskittymät, joissa laadukkaaseen loma-asumiseen yhdistyvät erilaiset vapaa-ajanviettomahdollisuudet mm. golf, tennis tai erilaiset talviurheilulajit.

Katso kaikki myytävät loma-asunnot kunnittain

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja