Vantaan kaupunki teki sopimuksen työntekijöitä hyväksikäyttäneen siivousyrityksen kanssa: "Emme olleet tietoisia epäkohdista"

5:58
Näin Vantaan kaupungin hankintajohtaja kommentoi siivousfirman kohua.

Siivousalaa ja sen työntekijöitä koskevat laajat epäkohdat nousivat julkisuuteen viikonloppuna.

Helsingin Sanomien julkaiseman selvityksen mukaan alan työntekijöihin, erityisesti ulkomaalaisiin, kohdistuu laajaa ja systemaattista hyväksikäyttöä. Pahimmillaan työntekijöiden olot ovat muistuttaneet jopa ihmiskauppaa.

Keskiössä on SMC Palvelut -niminen yritys, joka toimii muun muassa Espoossa ja Tampereella ja jonka kanssa Vantaan kaupunki solmi viime syksynä toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.

"Epäkohdat tulivat yllätyksenä"

Vantaan kaupungin hankintajohtaja Tiina Ekholm kertoi tänään MTV Uutiset livessä, että Helsingin Sanomien paljastamat epäkohdat tulivat kaupungille yllätyksenä.

– Emme olleet tietoisia näistä epäkohdista. Ne eivät näy meidän normaaleissa tarkastuksissa, joita teemme ennen sopimuksen solmimista eli hankintalain mukaiset rikosrekisteriotteen tarkastukset ja tilaajalainmukaiset tarkastukset, Ekholm sanoi.

Tällä hetkellä HS:n esille tuomia epäkohtia selvitetään ja tulosta odotetaan mahdollisimman pian. Ekholm kertoo, että kaupungin ja siivouspalvelufirman sopimuksessa on selvät purkuehdot eli mikäli Vantaan kaupunki lähtee sopimusta purkamaan, siihen pitää olla olemassa perusteet.

Ekholmin mukaan kaikkia epäkohtia ei sopimuksen solmimisen vaiheessa pystytä aina selvittämään, vaikka vaadittaisiin kuinka paljon erilaisia sopimuksia ja asiakirjoja.

– Jos pyydettäisiin vaikka työsopimuksia nähtäville, niin siellä saattaisi olla kaksi erilaista sopimusta, toinen joka näytetään ja toinen, joka toteutetaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja