Mainos

Vantaan junakaapparille luettiin syytteet

Vantaalla heinäkuun 18. päivänä paikallisjunan kaapannutta 31-vuotiasta tallinnalaismiestä syytetään liikenteen häirinnästä, laittomasta uhkauksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Regina Apajasalo luki miehen syytteet tänään Vantaan käräjäoikeudessa. Vangittuna oleva mies oli niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt itse esiintymään oikeudessa. Häntä edustaneen asianajaja Vesa Saltevon mukaan mies on lääkehoidossa, ja hänen kuntonsa vaihtelee. Nyt oli huono päivä. Kaappausasiaa aiotaan käsitellä myös huomenna, jolloin on mahdollisesti odotettavissa päätös.

Järeän käsiaseen näköisellä ilmapistoolilla aseistautunut mies häiritsi kaappausoperaatiollaan pääradan junaliikennettä neljän tunnin ajan. Mies pysäytti hätäjarrulla junan Hiekkaharjun aseman jälkeen lauantaina klo 21:n aikaan, ja linnoittautui sen ohjaamoon. Hän yritti saada junaa liikkeelle, mutta ei onnistunut. Kaappauksen aikana mies ampui itseään ilmapistoolilla päähän. Luoti poistettiin otsalohkosta vankilasairaalassa.

Kaappari saatiin ulos hieman puolen yön jälkeen ampumalla ohjaamoon kyynelkaasupanoksia. Mies antautui, kun poliisikoira puri häntä reiteen. Poliisi oli aseistautunut mm. konepistoolilla, mutta ei käyttänyt asetta, vaikka kaappari uhkasi aseellaan kahta poliisimiestä.

Ymmärrystä vailla pyrkimässä Norjaan

Asianajaja Vesa Saltevo kertoi, että hänen päämiehensä oli tekohetkellä ymmärrystä vailla.
-Hän oli menossa ensin Riihimäelle, koska oli pyrkimässä sitä kautta Pohjois-Norjaan. Siellä hän oli päättänyt mennä amerikkalaiseen Nato-tukikohtaan selvittämään erinäisiä asioita. Hän oli kertonut esitutkinnassa, että häntä oli uhattu Tallinnassa kaksi kertaa. Hän epäili, että asialla oli amerikkalainen rikollisjärjestö, Saltevo kertoi päämiehensä aivoituksista.

Saltevon mukaan virolaismies pysäytti kuitenkin junan, koska ei tuntenut oloaan turvalliseksi. Turvallisuuden tunnetta hakien hän oli myös hankkinut Tallinasta uskottavan näköisen aseensa, jonka syyttäjä Apajasalo myös esitteli oikeudessa.

Oikeudessa esittivät korvausvaateita VR ja henkisiä kärsimyksiä kokeneet kolme tyttöä. VR:n vahingoiksi arvioitiin vajaat 187000 markkaa. Kuusi henkilöjunaa jouduttiin peruuttamaan kokonaan ja 18 osittain, Lisäksi viisi junaa myöhästyi, myöhästymisaikojen vaihdellessa 13 minuutista yli kolmeen tuntiin. Yksi kaappauksen järkyttämistä ihmistä vaati 30000 markan korvausta ja kaksi muuta asianomistajaa 15 000 markkaa. Kaapparin ase oli ollut tähdättynä matkustajiin päin.

Kaapparilla ei rikosrekisteriä

Tallinnan Lasnamäen lähiöstä kotoisin olevalla kaapparilla ei ole rikosrekisterimerkintöjä. Hänellä ei ole tuloja, ja hän on ollut hoidossa Tallinnan psykiatrisessa sairaalassa.

Mies myöntää aiheuttaneensa häiriön, mutta ei ymmärrä korkeita korvausvaateita. Hän koki, että hänet oli lukittu ohjaamoon, jonka oven kuitenkin sai sisäpuolelta auki ulkopuolisesta lukituksesta huolimatta. Pariin kertaan hän myös avasi oven ensin kurkatakseen oliko junassa muita ja toisella kertaa uhatessaan ovella poliiseja. Mies oli ihmetellyt junaa ympäröineiden poliisien paljoutta.

VR:n vaateita rikki menneestä junasta ilman lippua matkalla ollut virolaismies ei voinut lainkaan ymmärtää; eihän hän ollut mitään rikkonut, vaan poliisi, joka oli ampunut kaasupanoksia ohjaamoon.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.