Mainos

Vankiloista löydetyt huume-erät nostivat pikkukuntia huumekartalle

Poliisin paljastamien huumausainerikosten kasvu näkyy kaupunkien lisäksi myös pienemmissä kunnissa. Pienet kunnat korostuvat juttusarjassamme, koska pienetkin takavarikot näyttäytyvät asukaslukuun suhteutettuna suurina.

Kainuun maakunnassa sijaitsevassa Vaalassa poliisille ilmoitettiin tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 17,9 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohden. Määrä on huomattava verrattuna edellisiin vuosiin.

Esimerkiksi koko viime vuoden aikana Vaalassa poliisille tuli 4,9 ilmoitusta tuhatta asukasta kohti. Keskimäärin viimeisten kymmenen vuoden aikana Vaalassa tehtiin vuosittain poliisille 4,4 ilmoitusta tuhatta asukasta kohti.

Ylikonstaapeli Ilpo Seppänen Vaalan poliisilaitokselta kertoo, että määrää selittävät Vaalan kunnassa sijaitsevasta Pelson vankilasta tehdyt useat pienet huumelöydöt. Vaalan asukasluku on pieni, joten pienetkin huumemäärät näyttäytyvät suurina suhdelukuina.

Myös Pohjois-Savossa Sonkajärvellä asukaslukuun suhteutettu huumausainerikoksien määrä on koko maahan verrattuna suuri. Määrää selittää se, että kunnassa sijaitsee Sukevan vankila.

Alkuvuonna poliisille on tehty aiempaa enemmän ilmoituksia huumausainerikoksista myös Somerolla, Lavialla, Köyliössä, Vimpelissä, Paltamossa, Pietarsaaressa, Suomussalmella, Kuortaneella, Eurajoella, Vehmaalla, Siikaisissa, Kittilässä, Luodossa, Luvialla ja Enontekiössä.

Tulokset osa juttusarjaa

Huumausainerikostilastot on saatu Poliisiammattikorkeakoulusta. Suhdeluku kertoo ilmoitettujen rikosten määrästä suhteessa asukaslukuun ja ne ovat vuoden 2003 ja 2014 vuoden huhtikuun väliseltä ajalta. 

Luvut kertovat vain poliisin tietoon ja tutkintaan ottamista rikoksista. Kaikkia huumausainerikoksia ei tule poliisin tietoon. Varsinkin lievemmät tapaukset jäävät usein piiloon.

Juttu on osa MTV Uutisten rikosjuttusarjaa, jossa tarkastellaan rikosten jakautumista kaupungeittain. Aiemmin olemme kertoneet raiskaus- ja pahoinpitelyrikollisuudesta.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.