Vanhusten kotihoito kunnille edullisinta

Kotihoito näyttää olevan kunnille edullisin tapa hoitaa vanhuksia.

Kuntaliiton, Stakesin ja Tilastokeskuksen tietojen mukaan vanhusten laitospalveluihin kului toissa vuonna 135 euroa kunnan asukasta kohden. Kotipalveluiden kulut olivat 92 euroa asukasta kohden. Muihin vanhusten ja vammaisten palveluihin meni 261 euroa per asukas. Kaikkiaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen kulut asukasta kohden olivat noin 2 700 euroa toissa vuonna.

Tulokset eivät kuitenkaan ole hoidon kannalta yksiselitteisiä.

- Tilastojen perusteella ei voi vetää johtopäätöksiä palvelujen suuntaamisesta ja kustannustehokkuudesta. Pelkästä kustannusvertailusta puuttuvat muun muassa ikä- ja tarvevakioinnit. Eri hoitomuotoja täytyy käyttää ja kehittää tasapainoisesti. Kustannustehokkain ratkaisu on toimiva kokonaisuus, jossa eri hoitomuodot muodostavat toimivan kokonaisuuden, toteaa Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Jussi Merikallio.

Vanhusten laitoshoidon kustannukset olivat 126 euroa hoitopäivältä. Asiakasmaksujen osuus kokonaiskustannuksista oli alle viidennes, 16 prosenttia vanhainkotien ja 14 prosenttia kotipalvelun käyttökustannuksista.

Omaishoidon tukea saavien ikäihmisten määrä kasvaa

Iäkkäiden omaishoitajien määrä kasvaa. Omaishoidon tuen saajista 75 vuotta täyttäneitä oli toissa vuonna 16 000. Nelisen prosenttia ikäluokasta toimii omaishoitajana.

- Kotihoitoa ei voida lisätä vain edullisuuteen vedoten, vaan yksilölliset tilanteet ja mahdollisuudet pitää aina huomioida, Merikallio huomauttaa.

Kuntien järjestämissä vanhusten palveluasunnoissa asui 24 000 yli 75 vuotta täyttänyttä. Tämä on runsas viisi prosenttia koko ikäluokasta. Heistä tehostetun palveluasumisen yksiköissä asui 17 200.

Vanhainkodeissa asui 75 vuotta täyttäneitä 17 000, mikä on 200 asukasta enemmän kuin edellisenä vuonna. Vanhainkodeissa asui neljä prosenttia niistä suomalaisista, jotka ovat täyttäneet 75 vuotta.

Terveyskeskusten vuodeosastoilla pitkäaikaishoidossa 75 vuotta täyttäneitä oli 7 400, saman verran kuin edellisenä vuonna. Tämä on lähes kaksi prosenttia ikäluokasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat