Vanhusten kaveriksi hankittiin hyljerobotti

Koivukylän vanhustenkeskuksessa Vantaalla on vanhusten lemmikkinä hylkeen näköinen robotti.

Karvalelun näköinen hyljerobotti reagoi kosketukseen, ääneen ja valoon. Hyljerobotti on kotoisin Japanista, jossa on jo liki 2 000 hyljerobottia.

Robotteja käytetään lähinnä muistisairaiden hoidossa. Nyt niitä kokeillaan Suomessa, missä muistisairauksiin sairastuu vuosittain jo noin 13 000 ihmistä.

Vantaan Koivukylän vanhustenkeskuksen uuden terapiatyökalun nimi on Lumi Pörri-Karsu. Nimiehdotuksia tuli kymmenittäin, mutta pörröisen hylkeen valkoinen turkki ratkaisi nimikilvan.

Lumi-robottia ohjaa kaksi sisäänrakennettua tietokonetta. Robotti reagoi puheeseen, kosketteluun tai valoihin tietyssä rytmissä.

Nopealla vilkaisulla hyljettä voi luulla leluksi, mutta sen käytöstä on hyviä kokemuksia erilaisissa laitoksissa. Tanskassa on tällä hetkellä hieman yli 100 robottia tanskalaisissa vanhainkodeissa, muistihäiriöisten hoitopaikoissa ja muissa tiloissa, kertoo teknologiakoordinaattori Kaisa Huuhtanen Vantaan kaupungilta.

- Tämä on lähinnä kehitetty muistisairaille, jos potilas on levoton, eikä hoitaja välttämättä sellaisessa tilanteessa pysty tekemään mitään. Hyljerobotti rauhoittaa ja korvaa elävän eläimen, jolle tilanne saattaa olla joskus vaarallinen.

Hyljerobotin läheisyys saa ihmisessä aikaan hämmästyttäviä reaktioita, joskus ei reaktiota näy lainkaan.

- Joskus ihmiset tietävät, että kyseessä on robotti. Toiset eivät tiedosta asiaa, kertoo Kaisa Huuhtanen.

Robotti tai ei, vanhukset saattavat kiintyä hylkeeseen kuin se olisi oikea, elävä lemmikki. Koivukylän vanhustenkeskuksen asukas Saini Saarisen mielestä hylje korvaa kissan.

- Minulla on ollut kissa, mutta kyllähän tämä kissan voittaa. Tämä on valkoinen ja niin suloinen. Sillä on niin ihanat silmät.

Ideana ei silti ole korvata muistisairaiden tai vanhusten ihmissuhteita, lemmikkejä tai muita virikkeitä.

Noin 5000 euron hintaisen hyljerobotin käytöstä on maailmalla hyviä kokemuksia erilaisissa laitoksissa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja