Mainos

Vanhoilla kameroilla kunnon kuvia

Yli 40-vuotisilla kameroilla syntyy edelleen hyvää jälkeä. Sen osoitti Valokuvahistoriallisen yhdistyksen ensimmäisen kilpailu, jonka parhaana palkittiin tänään Heinolassa Heikki Saraste Tervosta. Kilpailuun osallistui 22 vanhojen kameroitten ystävää, jotka olivat toimittaneet 86 otosta.

Kuvaajien oman ilmoituksen mukaan vanhin käytetty kamera oli 1890-luvulta. Sen filmikoko on niin suuri, että maisemakuvat osallistuivat kilpailuun suurentamattomina. Vanhoilla kameroilla oli kuvattu paljon maisemia ja luontoa. Voitto heltisi kuitenkin henkilökuvalla. Myös kilpailun kakkonen, Raimo Virtanen Otavasta, oli näpännyt henkilökuvan, jonka hän oli värjännyt käsin.

Kilpailun kolmanneksi tuli Kalevi Kiukkola Pohjasta. Yhdistyksen ja Kamera-lehden raati valitsi kilpailutöiden joukosta 28 kuvaa esille neljänteen Wanhat camerat -tapahtumaan, jota vietettiin lauantaina Heinolassa. Kilpailu saanee jatkoa ensi vuonna.

Kamerat halventuneet

Tapahtumayleisö pääsi tutustumaan myös 50-luvun valokuvauslaitteisiin, kuten erilaisiin laatikko- ja paljekameroihin sekä ensimmäisiin yksisilmäisiin, kinofilmiä käyttäneisiin peiliheijastuskameroihin. Kameroiden hinta oli merkitty nykymarkkoina, jotta yleisö pääsi kummastelemaan reaalihinnan muutosta. -Nyt saa samalla rahalla enempi kameraa kuin 50-luvulla, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja ja 250 kameran omistaja Martti Ikävalko. -Laatukamera vaati silloin vähintään kahden kuukauden palkan.

Valokuvahistoriallinen yhdistys otti viime vuoden alussa käyttöön auktorisointijärjestelmän. Neljällä henkilöllä on oikeus yhdistyksen nimissä arvioida vanhojen kameroiden arvo. Arviointipalvelu oli tarjolla myös tänään Heinolassa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.