Mainos

Vanhempien tupakointi huolestuttaa lapsia

Lapset kokevat huolta ja pelkoa vanhempiensa tupakoinnista johtuen. Lapset tietävät tupakoinnin vaarat. Tutkimusten mukaan tupakoivien vanhempien lapset tupakoivat enemmän kuin muut.

Tupakoivat vanhemmat eivät ole tietoisia lasten huolista eivätkä oman tupakointinsa vaikutuksista lasten terveyteen ja lasten tupakoinnin kokeiluun ja aloittamiseen, selviää Suomen Syöpäyhdistyksen teettämistä tutkimuksista.

Tupakoivien vanhempien lapset kokevat pelkoa ja huolta vanhempiensa ja oman tulevaisuutensa puolesta. He tiedostavat tupakoinnin haitat ja vaarat, ja mielessä vellovat pelko, suru, huoli ja ärtymys.

- Lapsi pohtii mielessään, sairastuuko tai kuoleeko tupakoiva vanhempani, miten minun sitten käy, miksi minun vanhempani ei lopeta tupakointia, kertoo viestinnän tutkija Sanna-Mari Salomäki Kuule Oy:stä, toinen laadullisen tutkimuksen tekijöistä.

Kyselyn mukaan vain joka kymmenes tupakoiva vanhempi uskoo lapsensa pelkäävän vanhemman sairastumista tai kuolemaa. Reilu kolmannes vastaajista arvioi lapsensa olevan huolissaan vanhemman terveydestä ja tupakoinnin häiritsevän lastaan.

Lähes puolet vastanneista vanhemmista uskoo lapsensa toivovan, että he lopettaisivat tupakoinnin.

Lapsen vaikea kertoa tuntemuksistaan

Vanhempien tupakointi on perheissä haastava keskustelunaihe. Lasten ei ole helppo tuoda esiin tuntemuksiaan ja ajatuksiaan. Vanhemmat vastaavat lasten kysymyksiin omaa tupakointiaan puolustellen ja selitellen, vaikeaa keskustelua vältellen.

Vain alle kolmannes kyselyyn vastanneista vanhemmista keskustelee lapsensa kanssa niistä huolista, joita vanhempien tupakointi aiheuttaa.

- Tupakoivan vanhemman lapsi on ottanut perheessä aikuisen rooliin. Lapsi on se, joka on huolissaan, huolehtii ja kannustaa lopettamaan, Salomäki kertoo.

Tiukka ei lasten tupakoinnille

Tupakoivista vanhemmista neljä viidestä ei hyväksyisi lapsensa tupakointia. Vanhemmista kuitenkin vain puolet arvioi oman tupakointinsa edesauttavan lapsen tupakoinnin kokeilua ja aloittamista.

Tutkimusten mukaan tupakoivien vanhempien lapset tupakoivat enemmän kuin muut. Tupakoivassa perheessä esimerkiksi tupakan saaminen ja tupakoinnin salaaminen on helpompaa eikä nuori koe tupakoinnin haittoja niin suureksi.

- Avoin keskustelu tupakoinnista ja vanhempien kielteinen asenne tupakointia kohtaan voivat jarruttaa tupakoinnin aloittamista.Vanhemmat myös tarvitsevat lisää tietoa siitä, kuinka tärkeinä esimerkkeinä he toimivat lastensa tupakoinnin aloittamisessa, sanoo Suomen Syöpäyhdistyksen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Hieman yli puolet vanhemmista haluaisi lopettaa tupakoinnin lasten vuoksi. Lähes yhtä moni vanhempi kokee huonoa omatuntoa tupakointinsa takia.

Tupakointi on aina teko lasta kohtaan

Kyselyn mukaan jopa 60% vanhemmista ei usko oman tupakointinsa heikentävän lastensa terveyttä.

- On huolestuttavaa, että vain neljännes vanhemmista polttaa ainoastaan silloin, kun lapsi ei ole läsnä. Passiivinen tupakointi on aina suuri riski lapsen terveydelle, tulevatpa savut sitten ulkoilman tai sisäilman välityksellä, painottaa Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Matti Rautalahti.

- Vastuu tupakoinnista, sen lopettamisesta ja asian käsittelystä perheissä kuuluu aina vanhemmille. Tupakointi ei ole vain oma asia, vaan monessa mielessä haitallinen teko lasta kohtaan, Rautalahti jatkaa.

Vanhemmat vastuuseen

Suomen Syöpäyhdistys korostaa vanhempien vastuuta.

- Haluamme ravistella ja herätellä lasten vanhempia myös siitä, miten heidän tupakointinsa vaikuttaa perheen yhteiseen tulevaisuuteen, toteaa ylilääkäri Rautalahti.

- Omien lasten terveys ja turvallisuuden tunne ovat voimakkaimpia motivaattoreita aikuisille. Tupakoinnin lopettaminen on monille vaikeaa, mutta nykyään on saatavana paljon tietoa, neuvoja ja apua onnistuneeseen lopettamiseen, muistuttaa Rautalahti.

Suomen Syöpäyhdistys on selvittänyt kahdessa tutkimuksessa vanhempien tupakoinnin vaikutuksia. Taloustutkimuksen marraskuussa 2007 toteuttama kysely tupakoivien vanhempien parissa täydentää vuonna 2006 tehtyä laadullista tutkimusta, jossa perehdyttiin tupakoivien vanhempien käsitysten lisäksi myös lasten ajatuksiin ja kokemuksiin heidän vanhempiensa tupakointiin liittyen.

Kysely vanhempien parissa toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa marraskuussa 2007. Kohderyhmänä olivat tupakoivat vanhemmat, joilla on 3-17-vuotiaita lapsia. Tutkimukseen osallistui 395 henkilöä valtakunnallisesti.

Laadulliseen tutkimukseen haastateltiin 28 5.-9.-luokkalaista lasta, joiden vanhemmista ainakin toinen tupakoi, sekä 30 tupakoivaa vanhempaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.