Mainos

Vanhat kuvaputkitelkkarit saadaan nyt kierrätykseen tässä uunissa

Vanhat kuvaputkitelevisiot ovat maailmanlaajuinen jäteongelma. Nyt ne saadaan kierrätykseen suomalaiskeksinnön avulla.

Keksintö on Kuusakoski Oy:n yhteisyrityksen SWEEEP Kuusakosken, englantilaisen Nulife Glass -yrityksen sekä Aalto-yliopiston yhteistyötä.

Keksintö on pelkistysuuni, joka erottelee puhtaan lyijyn ja lasin vanhojen televisioiden kuvaputkista. Esikäsitelty, televisioista peräisin oleva lasi, johon on lisätty kemikaalit, panostetaan jatkuvatoimisesti prosessointiuuniin. Seos kuumennetaan yli 1 100 asteeseen tehokkaiden elektrodien avulla. Kemikaalit erottavat sulasta lasista lyijyn metallisessa muodossa.

– Televisioiden kuvaputkien kierrätys on globaali ongelma. Tämä on ainoa taloudellisesti kestävälle pohjalle perustuva ratkaisu miljoonien lyijyä sisältävien televisiolasitonnien käsittelyyn kaikkialla maailmassa, toteaa SWEEEP Kuusakosken toimitusjohtaja Patrick Watts yhtiön tiedotteessa.

Prosessointiuuni otettiin käyttöön tässä kuussa. Uunin avulla voidaan käsitellä noin kymmenen tonnia televisioista peräisin olevaa lyijypitoista kuvaputkilasia päivässä.

Isossa-Britanniassa SWEEEP Kuusakoski on erikoistunut sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräämiseen ja prosessointiin. Se on Englannin toiseksi suurin sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrättäjä. SWEEEP Kuusakoski on ollut Kuusakosken yhteisyritys vuodesta 2010 lähtien.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.