Vanhan hirsitalon peruskorjaus: sisäkatot, -seinät ja -ovet

Hirsitalon korjaamisessa yksi johtoajatuksista on ollut se, että säilytetään ja korjataan kaikki, mikä suinkin voidaan. Kun rakenteita on nyt purettu ja saatu tarkastettua sisäpinnat lähemmin näyttää siltä, että ovet saadaan restauroitua ja lattioista suuri osa. Sen sijaan välikattojen kohtalo on vielä avoin:

"Vaihtoehtoina on tehdä uudet tai rapsuttaa vanhat puhtaiksi", Tuomas Peltola pohtii. "Olisi tietysti mielenkiintoista korjata pari huonetta aivan autenttisiksi – siis sellaisiksi, että ne todella näyttäisivät vanhoilta eivätkä ainoastaan alkuperäisen näköisiksi korjatuilta. Kun pinnat ovat siistit, pienet maalipinnan halkeamat siellä täällä tällaisessa aidosti vanhassa talossa eivät haittaa ainakaan meidän elämäämme." Taloonhan tulee aivan uusiakin tiloja, jotka tietysti saavatkin olla uuden näköisiä.

Uulatuote Oy:n toimitusjohtaja Jouni Uunila silmäilee maalipinnaltaan melko rapistunutta helmiponttikattoa varsin epäröiden: "Onhan näiden maalaaminen toki mahdollista, mutta on se iso urakka. Ensin taloon pitäisi saada lämmöt päälle ja pitää huoneita lämpimänä jotta saataisiin selville, kuinka vanha maali pysyy kiinni. Sen jälkeen se olisi raavittava kokonaan pois. Tämä näyttää kyllä niin suurelta hommalta, että mielestäni tällä työmaalla kannattaisi käyttää työpanokset johonkin muuhun ja suosiolla uusia kattojen panelointi samanlaisella laudalla."

Sen sijaan umpipuiset peiliovet kannattaa Uunilan mielestä ilman muuta kunnostaa: "Näiden kanssa kannattaa nähdä huomattavasti enemmän vaivaa. Maalihan rapisee monessa jo aivan irtikin, mutta ne ovat hyväkuntoisia ja ehjiä. Kuumailmapuhaltimen avulla ne saadaan puhdistettua pohjia myöten ja sitten hiotaan pinta hiekkapaperilla, pohjamaalataan, tehdään pakkelilla pieniä tasoituksia ja lopuksi pintamaalataan ovi- ja ikkunamaalilla pariin kertaan." Uunila muistuttaa, että tasoituksissa ei pidä kuitenkaan mennä liiallisuuksiin: "Kyseessähän on vanha ovi, joka ei ole ollut uutenakaan tämän päivän oven näköinen. Käsitellään siis vain isoimmat kolot ja raot."

Myös vanhat peltiuunit oli maalattu ja sielläkin olivat pinnat rapisseet. "Perinteisesti peltikuoriset pönttöuunit on maalattu pellavaöljymaalilla", Uunila kertoo. "Lämpötilakestävyyden suhteen ei ole erikoisia vaatimuksia, sillä oikein tehtynä tällaisen uunin pintalämpötila ei nouse juuri 60 astetta korkeammaksi."

Suuluukkujen ympärillä tilanne on kuitenkin usein hankalampi, sillä tulisijan sisäpuolinen rappaus heikkenee helposti siltä kohdin: silloin kuumuus kulkeutuu pintaan ja maali alkaa irtoilla. Korjauskeinoksi Uunila suositteleekin luukun reunojen täyttämistä laastilla tulipesän puolelta.

Peltiuunien maalaus on helppoa – pinta puhdistetaan maalinpesuaineella, hiotaan nopeasti hiekkapaperilla ja maalataan kahteen kertaan. Maali voi mainiosti olla samaa ovi- ja ikkunamaalia kuin muuallakin käytetään, jolloin värimaailma pysyy ehjänä. Pinta on helppo pitää puhtaana.

(JKA 8.12.2006)

Lue myös:

    Uusimmat