Mainos

Vanhan asunnon ostaminen

Terminologia asuntokaupan ympärillä saattaa olla hankalaa ensikertalaiselle. Selvitä helposti, mitä piilevät virheet, tarjouskaupat ja yhtiöjärjestykset sinun kauppoihisi vaikuttavat.

Ostajan velvollisuudet asuntokaupassa

Ostajalla on asuntokaupassa aina selonottovelvollisuus. Hänen on tutustuttava asiakirjoihin ja tarkastettava kaupan kohde. Silmämääräinen tarkastus usein riittää, mutta se on tehtävä huolellisesti. Tarkastuksessa havaittavissa oleviin puutteisiin ei voi vedota myöhemmin riitatapauksessa samalla tavalla kuin piileviin virheisiin.

Piilevä virhe tarkoittaa sitä, että huoneisto on merkittävästi huonommassa kunnossa, kuin ostajalla on ollut myyntitilanteessa aihetta odottaa ottaen huomioon huoneiston ikä, kauppahinta ja muut kauppaan vaikuttavat seikat.

Ostaessaan käytetyn asunnon toiselta kuluttajalta ostajan on reklamoitava myyjälle mahdollisesti havaitsemastaan virheestä viimeistään kahden vuoden kuluttua kaupanteosta. Tietyissä tapauksissa aikaraja voi olla pidempi, mutta tämä edellyttää myyjältä erityisen tietoista ja petollista toimintaa.

Jos kyseessä on elinkeinonharjoittaja, joka myy käytettyjä asuntoja ammattimaisesti, lähtökohtana on kymmenen vuoden vastuuaika kaupanteosta.

Kannattaa muistaa, että kun kaupat on tehty ja ostaja muuttunut asunto-osakeyhtiön osakkaaksi, hänen on vikoja havaitessaan käännyttävä ensimmäiseksi yhtiön puoleen - ei myyjän tai välittäjän puoleen.

Tarjouskauppa

Kiinteistömaailma on tuonut Suomen asuntomarkkinoille tarjouskauppamallin, jossa tarjoukset tehdään asetetusta lähtöhinnasta ylöspäin. Tässä tarjouskauppamallissa ostajaehdokkaat voivat tehdä kohteesta hintaehdotuksia verkossa.

Hintaehdotukset eivät sido mihinkään, sen sijaan tehdyt ostotarjoukset tulee tehdä kirjallisesti kiinteistönvälittäjälle. Nämä tarjoukset ovat sitovia. Kaikki hintaehdotukset ja kirjalliset tarjoukset ovat nähtävillä verkossa.

Käsirahakäytäntö

Käsiraha maksetaan ostotarjouksen vakuudeksi. Siitä pitää laatia kirjallinen käsirahasopimus, joka toimii kuittina, kun summa on maksettu.

Jos ostaja peruuttaa kaupan, hän menettää käsirahan. Käsiraha voi kuitenkin olla enintään 4 % sovitusta kauppahinnasta.

Ennen käsirahan maksamista ostajan on varmistettava, että myyjällä on oikeus myydä asunto.

Isännöitsijäntodistus

Isännöitsijäntodistuksessa on eritelty myytävä kohde: huoneiston numero, pinta-ala, osakkeenomistaja ja yhtiövastike. Sen lisäksi se kertoo taloyhtiön keskeiset tiedot, kuten yhtiön tuotot ja menot sekä päätetyt tai varmasti tiedossa olevat korjaukset.

Isännöitsijäntodistuksen liitteenä seuraa nykyisin erillinen energiatodistus. Se on oltava nähtävillä aina, kun asuntoa myydään tai vuokrataan.

Tekeillä olevan asunto-osakeyhtiölain uudistusehdotuksen mukaan taloyhtiön yhtiökokouksessa tulee vuosittain käsitellä korjausselvitys, joka sisältää seuraavien 5 vuoden aikana suunnitellut korjaustoimenpiteet. Korjausselvitys päivitetään vuosittain.

Isännöitsijä saa antaa isännöitsijäntodistuksen ainoastaan taloyhtiön osakkaille.

Yhtiöjärjestys

Yhtiöjärjestys on tutkittava huolellisesti, koska se saattaa sisältää hyvin merkittäviä määräyksiä asunnon käytöstä tai luovutuksesta, kunnossapitovastuista tai taloyhtiön lunastusoikeudesta.

Muita asunnon ostoon liittyviä asiakirjoja ovat asunnon pohjapiirros, taloyhtiön viimeisin tilinpäätös ja mahdolliset muut selvitykset. Vapaaehtoinen mutta hyvin käyttökelpoinen ja yleistymässä oleva asiakirja on lisäksi kiinteistön kuntotodistus, joka perustuu taloyhtiössä tehtyyn kuntoarvioon. Lisätietoja: www.kuntotodistus.fi.

Ostotarjous

Kiinteistön ostotarjous on tehtävä kirjallisena, eikä sitä voi peruuttaa menettämättä käsirahaa.

Ennakkomaksusopimus (käsiraha)

– Ennakkomaksusopimus toimii kuittina, kun käsiraha maksetaan.

Kauppakirja

Asunnon osto vahvistetaan kauppakirjalla. Siitä tulisi käydä ilmi ainakin seuraavat seikat:

– tiedot myyjästä ja ostajasta (nimet, osoitteet ja puhelinnumerot)

– asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite

– osakkeiden numerot ja määrä sekä huoneiston numero

– tiedot huoneistosta (talo, porras, numero, huoneiden lukumäärä ja pinta-ala)

– hinta ja maksuehdot

– osakekirjojen luovuttamisajankohta

– omistus- ja hallintaoikeuden siirtymisajankohdat ja milloin yhtiövastike tulee ostajan maksettavaksi

– maininta varainsiirtoveron maksamisesta

Kauppakirja tehdään aina kahtena kappaleena, joista toinen jää ostajalle ja toinen myyjälle.

Unelmiesi asunnon löydätJokakoti.fistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.