Vanha kansanviisaus pitääkin paikkansa: Tämä ruoka tuhoaa flunssan

Kanakeiton sanotaan tekevän hyvää sekä sielulle että ruumiille ja nyt tutkijat ovatkin pystyneet todistamaan vanhan kansanviisauden ainakin osittain todeksi.

Kanakeitosta on vuosikymmenien saatossa muodostunut monelle sairastuneelle ihmelääke flunssan torjuntaan ja hoitoon. Kanakeitolla uskotaan olevan samanlaisia helpottavia vaikutuksia kuin esimerkiksi appelisiinilimonadilla vatsataudissa. Mutta mikä sitten on kanakeiton taikavoimien salaisuus? Tutkijoiden mukaan kyseessä ei olekaan pelkkä urbaani legenda, vaan kanakeiton sisältämällä yhdisteellä on oikeasti supervoimia.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan kanakeiton sisältämä karnosiini auttaa elimistön immuunijärjestelmää taistelemaan flunssan alkuvaiheita vastaan. Tutkijat eivät kuitenkaan pystyneet toteamaan, johtuvatko kanakeiton positiiviset vaikutukset yhdestä aineksesta vai joidenkin ainesosien yhteisvaikutuksesta. Tutkimuksissa analysoitiin keittoja, jotka pitivät sisällään muun muassa kanaa, sipulia, bataattia, palsternakkaa, nauriita, porkkanoita, sellereitä, persiljaa, suolaa ja pippuria. Tutkijoiden mukaan kanakeiton vaikutukset haihtuvat kuitenkin melko nopeasti elimistössä, sillä keiton karnosiinimäärät ovat verrattain pienet.

Mikä ihmeen karnosiini?

Karnosiini on monipuolisesti vaikuttava valkuaisaine, jonka sanotaan hidastavan vanhenemista sekä vähentävän diabetesriskiä. Karnosiini on erityisen tärkeää aivojen toiminnalle ja vähentää tutkimusten mukaan myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Monet urheilijat syövät karnosiinia lisäravinteena, sillä se vähentää myös maitohapon kertymistä lihaksiin liikuntasuorituksen aikana.

Kanakeitto täydellinen flunssalääke?

Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu kanakeiton taikavoimat. Kymmenen vuotta sitten tohtori Spephen Rennardin tutkimuksissa selvisi, että kanakeiton syönti auttaa ehkäisemään infektiota vastaan taistelevien valkosolujen tuhoutumista elimistössä. Tohtori Rennardin mukaan tämä helpottaa muun muassa hengitysteiden flunssaoireita.

Miamin yliopiston tutkimuksissa sen sijaan todettiin, että kanakeitto auttaa poistamaan elimistöstä räkää flunssan aikana tehokkaammin kuin esimerkiksi kuuma tai kylmä vesi.

Kanakeiton taikavoimat saattavat myös piillä sen olomuodossa, sillä vihannesten sisältämät ravintoaineet ja vitamiinit imeytyvät tutkijoiden mukaan tehokkaammin nesteestä kuin kiinteästä ruoasta. Keiton joukkoon kannattaa lisätä myös lusikallinen oliiviöljyä, sillä tietyt vitamiinit imeytyvät paremmin yhdessä rasvan kanssa.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat