Van Rompuysta EU:n presidentti, Ashtonista ulkoministeri

Belgian pääministeri Herman Van Rompuy on valittu EU:n presidentiksi. Brittiläisestä kauppakomissaari Catherine Ashtonista puolestaan tulee ulkoministeri.

Nimitykset julkisti Britannian pääministeri Gordon Brown Brysselissä pidetyn EU:n ylimääräisen huippukokouksen jälkeen. Puheenjohtajamaan Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin mukaan kaikki 27 EU-maata olivat nimityksistä yksimielisiä.

Presidentin valintaan riittää nyt tehty jäsenmaiden päätös, mutta Ashtonin ulkoministerinsalkku vaatii vielä EU-parlamentin siunauksen, sillä hän toimii myös komission varapuheenjohtajana.

62-vuotias Van Rompuy on kristillisdemokraatti. Hänet tunnetaan matalan profiilin johtajana, jolla on kykyjä löytää konsensus vaikeissakin tilanteissa.

Van Rompuyn nimi keikkui ennakkospekulaatioiden kärkipaikoilla viikkojen ajan, mutta 53-vuotiaan sosialisti Ashtonin nimeä on pidetty Brysselissä pienenä yllätyksenä.

Uudet virat perustuvat Lissabonin sopimukseen, jonka on määrä tulla voimaan ensi kuussa.

Ashton sai jo puolustaa osaamistaan

Van Rompuy lupasi valintansa jälkeen "askel askeleelta" auttaa Eurooppaa toipumaan "poikkeuksellisen vaikeista ajoista." Hän myös totesi, että Euroopalla täytyy olla tärkeä rooli maailmassa.

Ashton joutui puolustamaan osaamistaan toimittajille.

- Minulla on jonkin verran kokemusta ulkopolitiikasta. Oikeusministerinä tein paljon työtä Intian, Etelä-Afrikan ja Euroopan maiden kanssa. En kuitenkaan esitä olevani asiantuntija. Tuon tehtävään neuvottelun ja diplomatian osaamistani, Ashton sanoi Sky Newsin haastattelussa.

- Uskon, että kokemukseni tulee puhumaan puolestaan. Arvostelkaa minua tekojeni perusteella, hän painotti toimittajille.

(MTV3 - AFP - STT - Reuters)

Lue myös:

EU:n huippuvirkojen nimitykset ratkenneet - katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Presidentti syrjään EU-huippukokouksista - katso Vesa Kallionpään juttu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja