Vammaisten yleisurheilun avointen EM-kisojen kilpailujohto hymyilee kilpaa aurinkoisen sään kanssa Espoon kisojen päätöstilaisuudessa Otaniemen kentällä lauantaina. Haastattelu järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka Salmelan kanssa keskeytyy minuutin välein, kun Salmela saa seläntaputuksia joka ilmansuunnalta hyvin tehdystä työstä.
- Kisojen yleiskuva oli kaikin puolin loistava, puitteet olivat kunnossa ja organisaatio sitoutui upeasti tekemään pitkiä päiviä aamukahdeksasta iltakymmeneen, Salmela ylistää.
Organisaatiossa kiitosta keräsivät johtokunta, vammojen luokittelijat, yli 600 vapaaehtoista sekä kuusipäiväisten kisojen päätähdet, urheilijat. Salmela määrittelee yhteisön suureksi perheeksi, joka on puhaltanut yhteen hiileen.
- Urheilijoilta tullut palaute on ollut pelkästään positiivista, majoituksesta ja kuljetuksesta on kiitelty eurooppalaisten lisäksi japanilaisia ja yhdysvaltalaisia myöten, Salmela hehkuttaa.
Kisojen suosio katsojamäärillä laskettuna saa myös Salmelan suupielet hymyyn.
- Onnistuneen koululaisprojektin avulla meillä oli päivittäin Leppävaaran stadionilla 1500-2000 koululaista, joilla oli kannustushuudot ja liput kohdallaan. Iltaisin työaikojen päätyttyä stadionille ehti myös tavallisia espoolaisia ja porukkaan kauempaakin. Etenkin suomalaismenestyspäivät tiistai ja torstai keräsivät stadionin täyteen, Salmela lisää.
Kisat kiinnostivat avajaisista lähtien myös Suomen valtiojohtoa, josta Salmela oli erityisen mieltynyt. Suomalaisnäkökulmasta kisat kruunasi Salmelan mukaan erityisesti Suomen kuuden mitalin tavoitteen täyttyminen viiden kullan juhlareunuksella.
- Suurimpana hetkenä mieleen jäi Leo-Pekka Tähden 200 metrin kulta, viimeiset 50 metriä näyttivät miehen tahdonvoiman, Salmela hykertelee.
Torstaina tunnelmia hieman laskenut Marjaana Väreen keihäskullan muuttuminen protestin takia pronssiksi ei enää Salmelaa vaivannut.
- Sääntöjen mukaan mentiin, lappeellaanhan heitto tuli alas, Salmela toteaa.
Suomi kisajärjestäjä jatkossakin
Salmelan lisäksi kiitoksensa lauantaina esittivät kansainvälisen paralympiakomitean yleisurheiluosaston puheenjohtaja Chris Cohen ja Euroopan paralympiakomitean puheenjohtaja Enrique Sanchez-Guijo Acevedo.
- Espoon kaupungille kiitos näkemyksestä ja intohimosta. Oli kunnia järjestää kisat maassa, joka kunnioittaa yleisurheilua, Cohen tiivistää.
Kisat järjestettiin yhteistyössä myös Helsingin MM-kisaorganisaation kanssa. Yleisurheilun MM-kisojen laajuisia kisoja ei Suomessa todennäköisesti ilman suuria muutoksia enää nähdä, mutta vammaisurheilulla on vielä toivoa.
- Vammaisurheilun suosio kasvaa Suomessa ja maailmalla, joten kisaisäntiä löytyy jatkossa muualtakin. Suomella on rooli vammaisurheilukisojen järjestämisessä tulevaisuudessa, Salmela päättää.
(MTV3-STT)