Mainos

Valvira: Valvontarekisteri puhdistetaan

Ammattihenkilöiden valvontarekisterin täytyy olla luotettava mutta valvonta ei koskaan voi olla täysin aukotonta, toteaa ylijohtaja Marja-Liisa Partanen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Valvira ryhtyy käymään läpi kaikkiaan noin 500:n EU:n ja ETA-maiden ulkopuolella valmistuneen lääkärin tutkintopaperit.

- Valvira selvittää nyt 20 vuotta taaksepäin EU:n ulkopuolisia tutkintoja läpi yliopistoittain. Mielestäni tässä on sellaisia kysymyksiä jotka saattavat edellyttää lainsäädännön muuttamista, sitä mekanismia, jolla tämä valvonta näissä asioissa toimii, Partanen sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Suomessa on todettu jo kaksi valelääkäriä viikon sisällä. Viimeksi Tampereella toimineen lääkärin tutkintotodistus on osoittautunut väärennökseksi. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira sai väärennöksestä vahvistuksen puhelimitse Pietarista. Keskeneräisten selvitysten mukaan ensimmäisen valelääkärin - Esa Laihon - epäillään tehneen ainakin yli 10 hoitovirhettä.

- Nämä ovat mielestäni yksittäisiä, mutta vakavia tapauksia. Näin ei saa käydä. Valvontarekisteriin täytyy voida luottaa. Tutkimme EU:n ulkopuoliset tutkinnot jotta saamme rekisterin puhdistettua.

"Laihon todistukset näyttivät aidoilta"

Suomessa toimii 3 500 ulkomailla opiskellutta lääkäriä. Ulkomailla opiskelleet joutuvat hakemaan Suomessa lääkärinoikeuksia Valviralta. Heidän on esitettävä asiakirjat ja virallisesti oikeaksi todistetut jäljennökset tutkintotodistuksista.

- Esa Laiho on ensin hakenut osalaillistusta, eli hän on ollut orientoivan vaiheen lääkäri, myöhemmin eurolääkäristatuksella. Laiho on saanut 2000-luvulla täyden laillistuksen eli täydet lääkärin oikeudet.

Esa Laiho ei Partasen mukaan ole ollut pätevä lääkäri, koska hänellä ei ole lääkärin tutkintoa.

- Mutta hän on toiminut lääkärin tehtävissä sillä tavoin, että Valviraan on tullut yksi ainoa nimetön ilmoitus vuosi sitten hänen todistuksistaan. Valvira on selvittänyt asiaa opetushallituksen kanssa ja on katsottu että nämä todistukset näyttävät aidoilta. Nimetön ilmoitus ei ole johtanut muihin toimenpiteisiin.

(MTV3)

Katso Valviran ylijohtajan Marja-Liisa Partasen haastattelu: (Huomenta Suomi 16.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.