Valtteri Bottas löi kolhun Lewis Hamiltonin MM-pystiin – suomalaiskuski upealla ohituksella voittoon!

Lewis Hamilton varmisti kuudennen maailmanmestaruutensa kaksi osakilpailua ennen kauden loppua, mutta Valtteri Bottas onnistui komealla voitollaan hiukan laimentamaan britin MM-juhlia Yhdysvaltain F1-kisan voitollaan.

Hamilton onnistui ajamaan Texasin Austinissa käydyn kisan maaliin yhdellä pysähdyksellä, kun Bottas turvautui kahteen kolmanneksi sijoittuneen Red Bullin Max Verstappenin luoman paineen takia.

Lopussa suomalainen kuitenkin saavutti Hamiltonin uudelleen ja onnistui toisella yrityksellään ohittamaan tämän reilut kolme kierrosta ennen maalia. Mestarikuski pakotti tiimitoverinsa radan likaiselle puolelle, muttei pystynyt estämään ohitusta.

Voitto oli paalupaikan Austinissa saavuttaneelle Bottakselle kauden neljäs ja uran seitsemäs. Samalla hän varmisti MM-sarjan kakkossijansa ennen kahta viimeistä kisaa.

Hamilton on voittanut F1-mestaruuden aiemmin vuosina 2008, 2014, 2015, 2017 ja 2018. Hän nousi enää yhden mestaruuden päähän Michael Schumacherin kaikkien aikojen ennätyksestä. Tähän asti Hamilton jakoi kakkossijan viisi mestaruutta voittaneen Juan Manuel Fangion kanssa.

Ferrari-kuskeille kisasunnuntai oli onneton. Kakkosruudusta matkaan lähtenyt Sebastian Vettel sai vaurion autoonsa heti ensimmäisellä kierroksella ja joutui lopulta keskeyttämään takaripustusten katkettua kahdeksannen kierroksen kohdalla.

Charles Leclerc ei puolestaan pystynyt nousemaan neljännestä ruudusta ylemmäs loppusijoituksissa. Hänen kohdallaan Ferrari teki mokan ensimmäisellä varikkokäynnillä, ja myöhemmin tiimi neuvoi monacolaista rauhoittamaan tahtia, koska pelko Vettelin keskeytyksen toistumisesta oli liian suuri.

Kimi Räikkönen teki Alfa Romeolla komean nousun ensimmäisillä kierroksilla. 17. lähtöruudusta matkaan lähtenyt suomalainen oli nopeasti jo 11:s, mutta lopulta hän taipui ruutulipulla sijalle 12.

Räikkönen on viimeksi yltänyt MM-pisteille ennen elokuun kesätauon alkua Unkarin GP:ssä.

F1-kausi jatkuu vielä kahdella osakilpailulla Brasiliassa ja Abu Dhabissa. Sao Paulon Interlagosin radalla kisataan kahden viikon kuluttua.

0

*) Charles Leclercille yksi lisäpiste kisan nopeimmasta kierroksesta.
**) Daniil Kvjatille viiden sekunnin rangaistus kolarista Sergio Perezin kanssa.