Valtiovarainministeriön virkamies sai potkut – luvattomia poissaoloja, esimiestä vastaan toimimista ja työtilan siivoamisen laiminlyömistä

Valtiovarainministeriö (VM) antoi pitkän virkauran tehneelle virkamiehelleen potkut muun muassa epäasiallisen käytöksen, luvattomien poissaolojen ja työaikojen rikkomisen vuoksi.

Irtisanominen tapahtui elokuussa 2019. Tiedot potkuista käyvät ilmi tuoreesta Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä, joka koski potkuista tehtyä valitusta.

VM:n mukaan virkamies oli muun muassa kieltäytynyt ottamaan vastaan kirjallista määräystä esimieheltään toukokuussa 2019. Virkamies ei päästänyt esimiestään ja muita virkamiehiä työtilaan ja esti heiltä sisäänpääsyn seisomalla oven edessä, irtisanomispäätöksessä sanotaan.

Esimies laittoi määräysasiakirjan oven raosta virkamiehen pöydälle, mutta tämä ei suostunut ottamaan määräystä vastaan ja siirsi asiakirjan työtilan ulkopuolelle lattialle. Lopulta määräys saatiin annettua virkamiehelle myöhemmin samana päivänä, mutta hän kieltäytyi lukemasta sitä, VM kertoi päätöksessä.

Hallinto-oikeuden mukaan virkamies ei ole kiistänyt toimineensa sanotulla tavalla.

Ei siivonnut työtilaansa

Ministeriön mukaan virkamies sai tammikuussa 2018 kirjallisen määräyksen työtilan siivoamisesta muuton yhteydessä. Poistettavaksi määrätyn aineiston hävittäminen ja muut muuttoon liittyvät työt jäivät kuitenkin määräyksestä ja kehotuksista huolimatta muiden hoidettavaksi.

Muuton jälkeen työtilan siivous oli yhä tekemättä. Virkamies sai 23. toukokuuta 2019 määräyksen siivota työtila kuun loppuun mennessä.

Virkamies piti aikataulua tiukkana ja määräystä kohtuuttomana. Esimies varasi alaiselleen keskusteluajan kesäkuun alkuun, mutta tämä ei saapunut keskustelutilaisuuteen.

VM:n mukaan virkamiehelle määrättyyn kevyeen siivoustyöhön olisi kuulunut papereiden järjestämistä, arkistointia ja hävittämistä. Työ vastasi VM:n mukaan kuormittavuudeltaan muita tavanomaisia toimistotöitä.

Luvattomia poissaoloja

Virkamiehelle kertyi VM:n mukaan luvattomia poissaoloja kesäkuussa 2019. Lisäksi hän oli ministeriön mukaan jo aiemmin laiminlyönyt määräyksiä poissaolojen ilmoittamisesta.

Virkamies lähetti kesäkuussa 2019 mahdollisesti poissaoloihin liittyen esimiehelleen tekstiviestejä, jotka VM:n mukaan olivat epäasiallisia. Tekstiviestien sisältö on peitetty hallinto-oikeuden STT:lle toimittamasta päätöksestä.

Toukokuussa 2019 VM antoi virkamiehelle määräyksen päivittäisestä työajasta, koska hän ei ollut noudattanut aiempaa määräystä työaikasaldon pitämisestä tietyissä rajoissa eikä ministeriöiden työaikaohjetta. Virkamies oli jo aiempina vuosina saanut työaikoihin liittyen kirjallisen varoituksen, kirjallisen huomautuksen ja kirjallisen määräyksen.

Virkamies rikkoi uutta määräystä päivittäisestä työajasta heti seuraavana päivänä määräyksen antamisen jälkeen.

VM:n mukaan hän ei myöskään vaihtanut työpuhelinta määräyksessä asetettuun määräaikaan mennessä.

Virkamiehen mielestä kyse oli kostosta

Virkamies valitti irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen ja vaati potkujen kumoamista. Hän sanoi hoitaneensa työtehtävänsä aina asianmukaisesti.

Virkamiehen mukaan irtisanomisessa oli kyse kostosta ja vastatoimesta. Hänen mukaansa irtisanomismenettely oli käynnistetty sen jälkeen, kun hän vuonna 2017 teki esimiehestään kantelun aluehallintovirastoon. Kantelu koski esimiehen virkamieheen väitetysti kohdistamaa työpaikkakiusaamista.

Lausunnossaan hallinto-oikeudelle VM kiisti väitteet siitä, että virkasuhteen irtisanomiseen olisi ryhdytty jo vuonna 2017 tai että irtisanomisen taustalla olisi kostaminen. Ministeriö myös kiisti, että virkamies olisi aina hoitanut työnsä asianmukaisesti.

VM:n mukaan irtisanotun on pitkän virkauransa vuoksi täytynyt ymmärtää muun muassa virkamiesten käyttäytymisvelvoite sekä määräysten noudattamisen merkitys.

Hallinto-oikeus katsoi päätöksessään, etteivät potkut olleet vastatoimi sille, että virkamies oli tehnyt kokemastaan epäasiallisesta kohtelusta kantelun.

Potkut pysyivät voimassa

Hallinto-oikeus hylkäsi virkamiehen valituksen, joten ministeriön antamat potkut pysyivät voimassa.

Oikeus katsoi virkamiehen muun muassa käyttäytyneen epäasiallisesti, olleen luvattomasti pois töistä ja rikkoneen työaikamääräyksiä. Oikeuden mukaan virkamies myös laiminlöi työtilansa siivoamisen ja työpuhelimensa vaihtamisen.

Virkamiehen toiminta osoitti oikeuden mukaan sellaista piittaamattomuutta työnantajan antamia määräyksiä ja virkatehtävien hoitamista kohtaan, että VM:llä on ollut perusteet irtisanoa hänen virkasuhteensa.

Hallinto-oikeus antoi päätöksensä heinäkuun alussa. Osin salattu päätös toimitettiin STT:lle sunnuntaina.

Lue myös:

    Uusimmat