Valtiovarainministeri Vanhanen MTV:lle: Koronan jälkeen alkaa kilpajuoksu markkinoista – suomalaisyritysten syytä varautua jo nyt

10:12
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen povaa maailmantalouteen kilpajuoksua koronan jälkeen. Katso koko Uutisextran haastattelu!

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) patistaa yrityksiä ja työntekijöitä käyttämään kaikki mahdolliset paikallisen sopimisen keinot, jotta suomalaiset firmat ovat kilpailukykyisiä koronakriisin jälkeen. Vanhanen vieraili MTV:n Uutisextrassa.

Vanhasen mukaan yrityksissä kannattaa miettiä, miten ne pääsevät iskemään kiinni markkinoihin ja koronan jälkeiseen talousbuumiin. Valtiovarainministeri sanoo, että Suomessa ehdittiin tehdä liian kallis palkkaratkaisu juuri ennen koronaa.

– En ole sen kummemmin vetoamassa liittoihin muuten kuin että niillä sopimusaloilla, joilla on mahdollista sopia paikallisesti, etsittäisiin yrityskohtaisesti keinoja, joilla voitaisiin vaikuttaa toimitusvarmuuteen, toimitusaikoihin ja tarjouksen kokoon. Se on nyt nopein tapa päästä tulevaan nopeaan kasvuun kiinni. 

– On varmaa, että koronan jälkeen maailmantaloudessa tulee nopea palautuminen ja jopa kilpajuoksua kuka saa markkinoita. Suomalaisten yritysten pitää olla valmiina, Vanhanen kirittää.

"Onneksi rokote nyt tuli"

Valtiovarainministeri murehtii, miten viennin käy ensi vuonna koronakriisin keskellä ja tuleeko siitä talouteen seuraava iso takaisku.

Samaan aikaan tuoreet rokoteuutiset luovat kuitenkin investointiuskoa yrityksiin.

– Koronarokote vaikuttaa yritysten talouteen ja investointiherkkyyteen paljon enemmän psykologisesti kuin itse terveystilanteeseen. Onneksi rokote nyt tuli, Vanhanen sanoo.

Hallitus valmistelee jo seuraavaa tukipakettia

Suomi näyttää selviävän koronakriisistä taloudellisesti pelättyä paremmin tänä vuonna. Talouden mahdollisesta elpymisestä huolimatta yritykset tarvitsevat vielä lisää tukea. Jo sovitun 550 miljoonan euron kustannustuki 2:n päälle hallitus valmistelee jo seuraavaa mittavaa tukipakettia.

– Olemme varanneet takataskuun vielä ensi vuodelle noin 500 miljoonan euron erän eli kustannustuki 3:sen. Se auttaisi joulu-, tammi- ja helmikuun menetyksiä ja sen aika tulee sitten keväällä, Vanhanen arvioi. 

Uutisextrassa Vanhanen ottaa kantaa myös eläkeputken poistoon ja sen vaatimiin kustannuksiin sekä omaan tulevaisuuteensa valtiovarainministerinä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja