Valtion yhtiöomistuksen arvo 120 miljardia markkaa

Kauppa- ja teollisuusministeriö julkisti tänään Valtion yhtiöomistus 2000 -kirjan. Sen mukaan valtion yhtiöomistuksen arvo vuoden päättyessä oli yli 20 mrd euroa (120 mrd. mk), josta pörssinoteerattujen yhtiöiden osuus oli runsaat 16 mrd euroa (95 mrd mk).

"Yhtiöiden on oltava kilpailukykyisiä ja kannattavia. Tavoitteena on, että yhtiöt olisivat kiinnostavia sijoituskohteita myös yksityisille sijoittajille", sanoi kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre kirjan julkistamistilaisuudessa.

Valtiolle osinkoja lähes 5,4 miljardia

Julkaisussa esitellyn 12 valtionyhtiön liikevaihto kohosi 21,4 mrd euroon (127, 2 mrd. mk) edellisvuoden 17,8 mrd. eurosta. Liikevoitto yli kaksinkertaistui 3,3 mrd euroon (19,6 mrd mk) ja oli 15,4 % liikevaihdosta. Bruttoinvestoinnit olivat 6,6 mrd euroa (39,3 mrd mk) eli puolitoistakertaiset edellisvuoteen nähden. Suurimmat investoijat olivat Sonera ja Fortum.

Esitellyn seitsemän osakkuusyhtiön (valtion omistusosuus alle 50,1 %) liikevaihto ilman Sampoa oli yhteensä 26,0 mrd euroa (154,3 mrd mk), liikevoitto 3,4 mrd euroa (20,1 mrd mk) ja bruttoinvestoinnit 2,4 mrd euroa (14,0 mrd mk). Valtionyhtiöt ja valtion osakkuusyhtiöt työllistävät lähes 200 000 henkeä.

Yhtiöiden vuoden 2000 tuloksesta jakamien osinkojen määrä oli vajaa 2,1 mrd (12,3 mrd. mk), josta Sammon osuus oli yli 40 %. Valtiolle tulevat osingot olivat 905 miljoonaa euroa (5381 milj. mk).

Valtion pörssiosakesalkun osinkotuottoprosentti 4,5 oli yli kaksinkertainen pörssiyhtiöiden keskimäärään nähden ja osinkosuhdeprosentti 53 oli korkeampi kuin pörssiyhtiöissä keskimäärin.

Vuonna 2000 valtiolle kertyi myyntituloja lähinnä Soneran osakkeista. Valtio myi maaliskuussa noin 3 % yhtiön osakkeista institutionaalisille sijoittajille suunnatussa tarjousmyynnissä yli 12 mrd markalla.

Valtion omistajapolitiikka ilmeni toimialajärjestelyissä

Leonian ja vakuutusyhtiö Sammon yhdistyminen toteutui vuoden päättyessä aiemmin julkistetun suunnitelman mukaisesti. Uusi kansainväliset mitat täyttävä jaloteräsyhtiö AvestaPolarit syntyi, kun Outokumpu Steel ja ruotsalainen Avesta Sheffield yhdistyivät. Vuoden lopulla allekirjoitettiin esisopimus, jonka mukaan valtio myy kolmanneksen Vapon osakkeista Metsäliitto Osuuskunnalle.

Valtioneuvosto antoi marraskuussa eduskunnalle esityksen eräiden kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnonalan yhtiöiden kehittämisestä mm. omistusjärjestelyillä. Esityksen eduskuntakäsittely jatkuu edelleen. "Esityksellä pyritään varautumaan alati muuttuviin olosuhteisiin, joissa on tärkeää, että valtio-omistajalla on mahdollisuus toimia aktiivisesti yhtiöiden toimintaedellytysten vahvistamiseksi Suomessa. Kysymyksessä ei ole mikään valtionyhtiöiden yksityistämisohjelma, jonka nojalla yhtiöitä systemaattisesti myytäisiin ulkomaisiin käsiin," ministeri Mönkäre painotti.

Kauppa- ja teollisuusministeriö antoi vuoden lopussa hallinnonalansa yhtiöille suosituksen "hyvän hallintotavan" kehittämisestä. Ministeri Mönkäreen mukaan suosituksella pyritään siihen, että valtionyhtiöiden ja valtion osakkuusyhtiöiden läpinäkyvyys olisi esimerkillistä Suomessa ja täyttäisi vaativimpienkin koti- ja ulkomaisten sijoittajien tiedontarpeet.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat