Valtiokonttorin ex-pääjohtaja: Virkamiesten varauduttava luottokorttinostoilla

Valtionkonttorin entisen pääjohtajan Jukka Vuolijoen mukaan virkamiehet voivat nostaa käteistä valtion korteilla, kunhan ne maksetaan takaisin. - Omia varoja ei pidä valtion menojen maksamiseen.

Vuolijokea kuultiin todistajana jutussa, jossa patentti- ja rekisterihallituksen entinen pääjohtaja Martti Enäjärvi on syytteessä virkarikoksesta ja maksuvälinepetoksesta. Syyttäjän mukaan Enäjärvi nosti noin viiden vuoden aikana 58000 euroa viiden vuoden aikana käteistä rahaa kortin käytöstä annettujen ohjeiden vastaisesti. Enäjärvi maksoi rahat takaisin.

Syyttäjän mukaan Enäjärvi käytti luottokorttia omana vippipankkinaan, puolustuksen mukaan hän nosti lähinnä vararahaa ulkomaanmatkoihin.

"Rahat pitää palauttaa"

Vuolijoen mukaan käteistä rahaa tarvitaan varalle erityisesti ns. hardship-alueilla, eli sellaisilla joilla kortin toimivuuteen ei voi luottaa.

- Järjestelmä on sellainen, että tilityksen yhteydessä kuittien ja palautettujen rahojen pitää stemmata. Jos rahaa ei ole käytetty niin, ei kuittejakaan voi olla. Rahat pitää kuitenkin palauttaa. Mitään selvitystä palautuksista ei tarvita.

Kuinka yleistä tällainen on? - Tähän en osaa vastata.

Vuolijoki toimi valtiokonttorin pääjohtajana 1992-2008. Vuolijoki kertoi, että vuoteen 2006 saakka jokaisella virastolla oli omat korttisopimuksensa. Se todettiin monimutkaiseksi ja kalliiksi, joten vuonna 2006 valtiokonttori kilpailutti eri toimijat ja päätyi yhteen korttiin.

Lue myös:

    Uusimmat