Mainos

Valtio pyrkii miljoonasäästöihin sammuttamalla katuvaloja

Valtio alkaa säästää tieliikennevalaistuksessa yöaikoina. Ely-keskukset eri puolilla maata kokeilevat katuvalojen sammuttamista, ja tästä saatavan palautteen perusteella päätetään, millaisilla teillä valojen sammuttamista öisin jatketaan.

Pimennettävien kohteiden valinta perustuu Liikenneviraston ohjeisiin.

Liikenneviraston tavoitteena on, että ensi syksynä viidesosa valaistuista valtion teistä olisi öisin pimeänä. Valtio säästäisi näin arviolta 1,2 miljoonaa euroa joka vuosi. Katuvalot sammuvat joko puolenyön ja aamuviiden välillä tai yhden ja neljän välillä riippuen tien liikennemääristä.

Valojen sammuttamisella halutaan säästää sekä rahaa että energiaa.

– Liikennevirasto asettaa säästötavoitteet ely-keskuksille, koska rahoitus tulee sieltä. Liikennevirastossa joudutaan miettimään, mihin ministeriön sille myöntämät rahat riittävät, sanoo Kaakkois-Suomen ely-keskuksen sähköasiantuntija Esa Lehtisalo.

Liikenneviraston ohjeistuksen mukaan valaistuksen ajoittainen vähentäminen on pakollista, koska energiakustannukset nousevat jatkuvasti.

Vähän palautetta

Ely-keskuksista kerrotaan, että palaute sammutuskokeilusta on ollut hyvin vähäistä. Katuvaloja on sammutettu tänä syksynä pääasiassa hyvin hiljaisilla teillä ja harvaan asutuilla alueilla.

– Negatiivisia palautteita ei ole tullut lainkaan. Moni ei varmasti edes huomaa, että valaistus sammuu öisin, sanoo Varsinais-Suomen ely-keskuksen virkaa tekevä suunnittelupäällikkö Juha Mäki.

Onkin hyvin todennäköistä, että yösammutukset jatkuvat ja laajenevat ensi syksynä.

– Teemme keväällä syksyä koskevat päätökset siitä, mille teille sammutukset laajennetaan, kertoo Pohjois-Savon ely-keskuksen aluevastaava Paavo Kosunen.

Katuvaloja pyritään sammuttamaan vastedes hiljaisilta tieosuuksilta.

– Pyrimme laajentamaan hiljaisille teille, mutta niillä valaistusta on vähän. Joudumme hakemaan myös valtateiltä hiljaisia paikkoja, joista valot voi sammuttaa öisin, Kaakkois-Suomen ely-keskuksen Lehtisalo sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.