Mainos

Valtio myi maata ukrainalaisliikemiehelle sotilasalueelta

Merivoimien tärkeän asevarikon rajalinjaa muutettiin kaksi vuotta sitten, kun valtion maita hallinnoiva Metsähallitus myi kaksi puolentoista hehtaarin maa-aluetta 200 000 euron yhteishintaan ukrainalaiselle yhtiölle Skinnarvikin varikkoalueen sisäpuolelta Kemiössä.

Loma-asumista varten hankitut tontit ovat yhä rakentamattomia. Tonteille kuljetaan sotilasalueen läpi puolustusvoimien myöntämillä erityiskulkuluvilla. Muilla kuin kulkuluvan omaavilla ei ole alueelle tulemista, siitä pitävät huolen varikkoaluetta vartioivat sotilaspoliisit.

Skinnarvikin asevarikon merkitys Merivoimille on vahvistunut viime vuosina, kun saaristolinnoitusten toimintoja on keskitetty Kemiöön.

Varikkoalueella on useita varastorakennuksia sekä luolasto, jossa säilytetään merivoimien aseistusta miinoista ohjuksiin. Varikkoalueella sijaitsee myös öljyvarasto, jonka tarkoituksena on turvata merivoimien kriisinaikainen toimintavalmius.

Merivoimien kanta muuttui

Valtio hieroi maakauppoja ukrainalaisten kanssa vain vajaa vuosi sen jälkeen, kun Merivoimien materiaalilaitos oli ilmaissut huolensa ulkomaalaisomistuksen lisääntymisestä varikkoalueen läheisyydessä.

Saarella oli noihin aikoihin aloittanut toimintansa matkailuyritys, jonka venäläisillä omistajilla oli selvä halu kasvattaa maaomaisuuttaan alueella. Yrittäjät olivat tiedustelleet yksityisten maanomistajien halukkuutta käydä kauppaa omistamistaan maa- ja vesialueista.

Materiaalilaitos esitti Merivoimien esikunnalle varikkoa ympäröivien alueiden saattamista puolustusvoimien haltuun joko maita vaihtamalla tai ostamalla varikko-osaston toimintojen turvaamiseksi kaikissa olosuhteissa.

Materiaalilaitoksen mukaan ulkomaalaisomistuksen lisääntyminen lisäisi riskiä toimintojen häiriintymiselle.

Maanvaihtosuunnitelmiin tyytymätön yksityinen maanomistaja kanteli asiasta presidentille. Presidentti siirsi tapauksen pääesikunnan selvitettäväksi. Pääesikunta tiedusteli tilanteen taustoja Merivoimien esikunnasta.

Yllättäen huoli ulkomaalaisomistuksesta ja varikko-osaston toimintojen häiriintymisestä haihtui kaikilta asianosaisilta. Suojavyöhykkeen kasvattamista ei nähnyt enää tarpeellisena edes suurinta huolta ulkomaalaisomistuksen lisääntymisestä alun perin kantanut materiaalilaitos.

Pääesikunta ja Merivoimien esikunta ilmoittivat kantelijalle, ettei maanvaihtosuunnitelmia panna käytäntöön. Lisäksi todettiin, että jokainen alueella maata omistava henkilö voi vapaasti myydä omaisuutensa kenelle haluaa, myös ulkomaisille ostajille. Merivoimien esikunta muistutti vastauksessaan, että maaomaisuuden myyntiä ulkomaalaisille koskevat lainsäädännölliset rajoitukset kumottiin Suomessa jo 90-luvulla.

Valtion kauppakumppani kaupungin vuokra-asunnossa

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma selvitti, millaisen kumppanin kanssa Suomen valtio hieroi maakauppoja sotilasalueen sisäpuolella. Selvisi, että maat haltuunsa hankkinut yritys on rekisteröity Vantaan kaupungin vuokra-asuntoon Ilolan kaupunginosaan. Samassa vuokrahuoneistossa toimii myös kaksi muuta, kokonaan toisten ukrainalaisten ja venäläisten henkilöiden hallinnoimaa yhtiötä.

Asuntoalueen muihinkin taloyhtiöihin on sijoittunut kiinteistöalalla toimivia, Suomeen rekisteröityjä itäliikemiesten yhtiöitä. Yksi yhtiöistä on juuri hankkinut merenrantatontin muutaman kilometrin päästä Upinniemen varuskunnasta. Tontin lähinaapurustossa sijaitsee myös Venäjän federaation Suomen suurlähetystön huvila. 45 minuuttia -ohjelma tavoitti yhtiön hallituksen jäsenen puhelimitse. Hän totesi toimittajalle, ettei saa antaa kommentteja aiheesta.

Alueet myyty jo eteenpäin

Kuka on tällä hetkellä Skinnarvikin asevarikon rajanaapuri? Todellista omistajaa ei tiedä sen paremmin Puolustusvoimat kuin kaupat toteuttanut Metsähallituskaan.

45 minuuttia -ohjelmassa esiintyvä ukrainalainen liikemies kertoo, että varikon vieressä olevat tontit on myyty eteenpäin alkuperäisen omistajayhtiön osakekaupan yhteydessä. Kenelle osakkeet myytiin, sitä kaupat vuonna 2008 tehnyt ukrainalaissyntyinen toimitusjohtaja ei suostu kertomaan.

Lue täältä kaikki 45 minuuttia -ohjelman jutut venäläisten maakaupoista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.