Valtavat erot rokotettujen määrissä: Hävisikö EU koronarokotekisassa Isolle-Britannialle?

6:35
Hävisikö EU Isolle-Britannialle koronarokotekisassa? Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi.

Isossa-Britanniassa jo liki kolmannes on saanut koronarokotteen, kun Euroopassa vastaavat luvut ovat vain 5-6 prosenttia.

EU:n huippukokous on parhaillaan käynnissä. Korona ja erityisesti koronarokotteet ovat siellä tapetilla. Videohuippukokous alkoi eilen, ja EU-johtajat kävivät silloin läpi koronatilannetta, rokotetuotannon vauhdittamista sekä rajoitustoimia viruksen leviämisen estämiseksi.

EU:n tekemä sopimus lääkeyhtiö Astra Zenecan kanssa on huonompi kuin Isolla-Britannialla.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtajan Heikki Piuholan mukaan Isossa-Britanniassa sopimusta ovat olleet laatimassa lääketeollisuuteen erikoistuneet lakimiehet, kun taas EU:n puolelta näin ei ole ollut. Ison-Britannian sopimus on myös sitovampi kuin EU:n sopimus.

Koronarokotukset etenevät Britanniassa nopeammin kuin EU-maissa. Piuholan mukaan Isossa-Britanniassa liki kolmannes väestöstä on jo saanut koronarokotuksen, kun Euroopassa puhutaan vasta 5-6 prosentista, joka on saanut ensimmäisen annoksen koronarokotetta.

– Britannia hyväksyi rokottamisen alkamisen kaikilla eri rokotteilla nopeammin kuin EU, missä lääkevalvontaviranomaiset vielä käsittelivät lupia ja siinä meni pari-kolme viikkoa. Britannia sai etumatkaa, Piuhola kertoi.  

Rokotteiden tuotantoa pyrimään kasvattamaan, koska todennäköisesti koronavirusmutaatioita tulee jatkuvasti yhä enemmän. 

– Me kaikki pelätään tietysti sitä, että kehittyy koronavirusmutaatio, johon nykyiset rokotteet eivät tehoa. Silloin pitää olla kapasiteettia valmistaa aivan uutta rokotetta, Piuhola kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja