Valtaosa väestöstä asuu digi-tv:n lähetysverkon piirissä

Digitaalinen televisiotoiminta alkoi Suomessa elokuun 2001 lopussa 50 % väestöpeiton alueella. Marraskuun lopussa koelähetykset alkoivat viiden uuden tv-aseman kautta: Anjalankosken, Jyväskylän, Kuopion, Lapuan ja Oulun. Koelähetykset päättyvät 31.12.2001, mistä lähtien maanpäällisen verkon digitaalipeitto on pysyvästi noin 72 % Suomen väestöstä. Lisäksi useat eri kaapeli-tv-verkot ovat aloittaneet digi-tv-lähetyksensä.

Digi-tv-lähetykset ovat nähtävissä Anjalankosken, Espoon, Eurajoen, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Lapuan, Oulun, Tampereen ja Turun radio- ja tv-asemien näkyvyysalueilla. Lisäksi Vaasan tv-asema välittää Yleisradion kanavat.

Analogisen television kanavien rinnakkaislähetysten lisäksi digi-tv:ssä toimii kokonaan uusina kanavina jo YLE Teema, YLE 24, FST, Subtv ja Urheilukanava.

Lisälaitteita saa jo - televisioita markkinoille kevään aikana

Televisioon kytkettäviä perusdigiboxeja samoin kuin tietokoneeseen asennettavia lisälaitteita on saatavissa hyvin varustetuissa kodinkone- ja PC-myymälöissä. Osa kaapeli-tv-yhtiöistä vuokraa vastaanottimia asiakkailleen. Ensimmäisiä integroituja digitaalisia televisioita eli sellaisia, joissa digi-tv:n erityisominaisuudet ovat jo sisäänrakennettuina, odotetaan markkinoille kevään aikana.

Tulevaisuudessa käyttöönotettavat vuorovaikutteiset palvelut, esimerkiksi sähköposti- ja Internet-tyyppiset palvelut, edellyttävät perusdigiboxeja monipuolisemman ns. MHP-standardin mukaisen laitteen. Näitä odotetaan laajasti markkinoille tämän vuoden aikana.

Kuinka digi-tv-lähetyksiä voi katsoa?

Digi-tv:n ostajan kannattaa aivan ensimmäiseksi selvittää, mitä kautta televisiolähetykset hänen asumassaan kiinteistössä otetaan vastaan: maanpäällisen verkon eli antennin kautta vai kaapeli-tv-verkon kautta. Näin kuluttaja varmistaa, että hän hankkii juuri omaan vastaanottotapaansa sopivan digiboximallin. Vastaanottotavan voi tarkistaa kiinteistön isännöitsijältä.

Lisäksi oman taloyhtiön digivalmius kannattaa varmistaa etukäteen. Digi-tv-lähetysten vastaanotto ei edellytä erityistä digitaalista antennia. Vastaanottoantennin tulee kattaa kaikki UHF-alueen kanavat eli kanavat 21-69.

Omakotitaloissa digi-tv-lähetysten vastaanotto ei edellytä erityistoimenpiteitä, kunhan antenni kattaa em. kanavat. Yhteisantennijärjestelmissä tarvitaan vahvistimet digi-tv-palveluille. Jakoverkon tulee olla riittävän suorituskykyinen. Monissa tapauksissa maanpäällisen verkon lähetysten vastaanotto onnistuu myös sisäantennilla. Omalla antennilla vastaanottamiseen liittyviä perustietoja on kerrottu verkkopalvelu www.digitv.fi:ssä.

Kaapeli-tv-yhtiöt antavat tietoja omille asiakkailleen.

Kuvan laatu parempi kuin perinteisessä

Digi-tv toimii yleensä paremmin jo heikommalla signaalilla kuin perinteinen televisio, ja kuvan laatu on selkeästi terävämpi ja kirkkaampi. Mikäli vastaanotossa on ongelmia, on syytä aina ensimmäiseksi varmistaa, että antennisignaali on kunnossa. Tämän voi varmistaa esimerkiksi korjaamalla antennin suuntausta tai tarkistamalla yhteisantennijärjestelmän toiminta. Käytännössä niin Digitan tekemien mittausten kuin kuluttajapalautteen perusteella on jo varmistunut, että maanpäällisen tv-verkon signaalitaso on näkyvyysalueilla laskettujen ennusteiden mukainen tai jopa parempi, mikä osaltaan nopeuttaa ja helpottaa laajaa siirtymistä digitaaliseen vastaanottoon.

Digita Oy vastaa maanpäällisistä valtakunnallisista televisio- ja radio-ohjelmien lähetys- ja siirtoverkoista sekä radio- ja televisioasemista Suomessa. Digita toteuttaa maanpäällisen radio- ja televisioverkon digitalisoinnin ja kehittää vuorovaikutteisten digipalveluiden tekniikkaa. Digita tarjoaa muita palvelujaan, erityisesti langattomien tietoliikenneverkkojen suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa kaikkialla Suomessa. Digitan liikevaihto vuona 2000 oli 68 miljoonaan euroa. Yhtiössä työskentelee 390 henkilöä.

(MTV3/Digita)

Lue myös:

    Uusimmat