Valtaosa lukijoista ei tinkisi saunasta asuntokaupoilla

Suomessa sijaitsee vajaa kolmannes koko maailman saunoista, joten sauna on epäilemättä lähellä suomalaisten sydäntä. Jokakodin lukijoista valtaosa ei voisi ostaa asuntoa, jossa saunaa ei ole.

Maailman kymmenestä miljoonasta saunasta kolme sijaitsee Suomessa, ja Jokakodissa tiedusteltiinkin saunan merkitystä lukijoille. Kyselyyn vastanneista 234 lukijasta 60,3 prosenttia ei ostaisi asuntoa, jossa ei olisi saunamahdollisuutta. Perusteluista päätellen sauna edustaa suomalaiselle hiljaisuutta ja ainutlaatuista rentoutumismahdollisuutta.

– Missähän voisi paremmin rentoutua stressaavan työpäivän jälkeen...EI missään, kommentoi Cartsa.
– Sauna on yksi nitä harvoja paikkoja ja saunominen niitä harvoja tilanteita jossa pystyy kokonaisvaltaisesti rauhottumaan. Missään muualla ei tule yksin kökötettyä hijaisuudessa 15min aikaa. Saunassa ehtii rentoutua, rauhottua, käydä läpi päivän tapahtumat, miettiä ja pohdiskella. Lisäksi hikoilu ja lisääntynyt verenkierto tuntuu hyvältä ja saunominen kaunistaa ihoa, saunoja listaa.
–Ei sitä ilman saunaa pärjää. Ilman saunaa ei olis ainakaan lauantai iltana mitään tekemistä. Se on kymmenien vuosien traditio, kirjoittaa puolestaan nimimerkki parikertaaviikossa.

"Yleinen sauna riittää"

29,9 prosenttia lukijoista taas voisi muuttaa asuntoon, jossa saunaa ei ole. Monien perustelleiden mielestä sauna tuo lisäkuluja ja etenkin pienessä kerrostalossa se saattaa viedä neliötilaa. Useat tyytyvät myös taloyhtiön yhteiseen saunaan.

– Kyllä taloyhtiössä riittää yksi tai kaksi yhteissaunaa tai yksi vaihtoehto on, että yksi joka kerrokseen! Tuntuu hurjalta jos vähän miettii, että kerrostalossa on kymmeniä saunoja - ja jokainen neliö maksaa! Pitäisi rakentaa sekä saunallisia että saunattomia, että on vara valita. Nykyään on uusissa aina sauna!, kirjoittaa nimimerkki amme mukava.
– Olen aina ihmetellyt miksi pieniin vuokra-asuntoihin missä on muutenkin vähän neliöitä pitää vielä rakentaa sauna viemään tilaa muutenkin pienistä kämpistä. Yleinen sauna riittää, R.H. kummastelee.
– Ihan turha kustannuslisä kerrostaloasunnossa. Jos joskus haluan saunoa, menen esim. kylpylään, jossa on lisänä tyrkkynä erilaisia saunoja. Kunnon kylppäri päivittäin hoitaa hygieniapuolen. Kurja kerrostalosauna ei 85 asteellaan anna mitään lisäarvoa, kirjoittaa kainuulainen.

Lopuille vastanneista, 9,8 prosentille, ei ollut väliä, onko asunnossa saunaa. Monet perustelivat vastaustaan harvoin saunomisella tai esimerkiksi ihosairaudella. Kaikki perustelut voit käydä lukemassa täältä!

Teksti: Paula Koski / Jokakoti

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja