Valonantajat

Iltojen piteneminen voi tuntua raskaalta kirkkaan kesän jälkeen, mutta onneksi alkusyksyn pimeisiin iltoihin piristystä tuovat mitä erilaisimmat valaisinvaihtoehdot.

Alkava pimeä kausi tarjoaa innokkaalle sisustajalle kosolti puuhailtavaa kodin valaistuksen parissa. Reippaalla ja harkitulla valonkäytöllä karkotetaan orastava kaamosmasennus ja saadaan kaikki ilo irti syksyisten iltojen kauniista tunnelmasta.

Valolla ei ainoastaan piristetä ja sävytetä sisustusta, vaan myös luodaan tiloja ja kontrasteja, tai puhalletaan eloa muuten viileään ympäristöön. Kuvassa lämpöä huoneeseen tuo Alvar Aallon Artekille suunnittelema klassinen lattialamppu, joka heittää kohdevalonsa sekä kattoon että lattiaan.

Minimalismista mielikuvitukselliseen

Lamppuja löytyy mitä erilaisimpiin tarkoituksiin ja niiden muotoilukin vaihtelee aina minimalistisen funktionaalisesta villin mielikuvitukselliseen. Alla oleva esimerkki raikkaan epätavallisesta muotoilusta on edesmenneen Verner Pantonin suunnittelema Globe-riippuvalaisin, joka varastaa taatusti huomion muilta kodin elementeiltä futuristisella ilmeellään.

Tanskalaisen huippumuotoilijan Benny Frandsenin hillityn tyylikkäät Ball-lamput muistuttavat, että yksinkertainen on kaunista myös valaistuksessa. Ball-sarjaa löytyy niin katto-, seinä- kuin lattiavalaisiminakin.

Valaisun vaihtoehdot

Kattolamppu on useimmiten huoneen tärkein valonlähde. Huoneen käyttötarkoituksesta riippuen kattoon valitaan riippulamppu, plafondi tai spottivalosarja.

Pehmeää yleisvaloa huoneeseen tuo plafondi, joka on suoraan kattoon kiinnitettävä lamppu. Plafondit ovat hyviä yleisvaloja, sillä ne antavat usein epäsuoraa valoa, mikä on harmonista ja tasaista, eikä rasita silmiä. Alla Ikean Tärby-plafondi.

Riippulamppu sopii erityisesti ruokapöydän valaisimeksi. Riippulampun ideaalikorkeus on reippaat puoli metriä pöydän pinnasta, jolloin se ei tule tielle ja tarjoaa riittävästi valoa. Frandsenin Oslo on äärimmäisen tyylikäs riippulamppu, jonka puhdas valo kirkastaa katteen kauniiksi.

Yhä suositumpia ovat kiskoihin asennetut spottivalosarjat, jotka voivat kulkea pitkiäkin matkoja huoneiston katossa. Näillä valaisimilla voi luoda tunnelmaa tilanteen tarpeiden mukaan, eikä mööpeleidenkään järjestys ole enää valaistukseen sidottu. Ikean Norrsken/Stratosfär kattospotteja voi säätää ja liikutella erilaisten valaisuratkaisuiden luomiseksi ja niiden muotoilu henkii pohjoismaista hightech-henkeä.

Valoa varjoihin

Kattovalaistuksen lisäksi kotiin tarvitaan lamppuja vähän sinne sun tänne, esimerkiksi lukulamppuja, seinälamppuja, tunnelmalamppuja jatyöpöydän valaisimia. Nahkasohvan viereen lukulampuksi sopii vaikkapa Artekin retrotyylinen metallista sorvattu ja nahalla päällystetty lattialamppu.

Italialainen Rustico-sarjan pöytälamppu on kuin nuokkuva kielo, joten se sopii vaikkapa viherpeukalolle. Lamppu istuu muodoltaan ja väriltään maanläheiseen ympäristöön, esimerkiksi tummanpuisen piirongin tai vanhan pianon päälle.

Pohjoismaiseen tyyliin sisustettuun kotiin sopivat Askon Frost-sarjan pöytälamput. Niiden lasi on samean valkoista kuin jää, ja ne pääsevät oikeuksiinsa modernin yksinkertaisessa ja hillittynsävyisessä ympäristössä.

Seinälamput antavat epäsuoraa koristevaloa. Erityisen hyvin ne istuvat makuuhuoneeseen sängyn yläpuolelle, missä ne heittävät valoaan häikäisemättä sängyllä makaavia. Kuvan esimerkkinä Aallon ajatonta designia.

  • Teksti: Sampo Jalasto / Mediafocus
  • Kuvat: Artek, Asko, Ikea ja Valaisin Grönlund

Lue myös:

    Uusimmat