Mainos

Valoisaa joulunodotusta

Millaiset jouluvalot sopivat kotiisi? Vinkit runsaan, romanttisen sisustuksen ja niukemman tyylin ystävälle.

Valoilla koristaminen ei enää liity vain joulunaikaan, vaan kodin ja pihapiiriin yksityiskohtia korostetaan koristevaloilla muutoinkin. Monet puhuvatkin jo "talvivaloista" jouluvalojen sijaan.

Kuitenkin juuri tähän aikaan vuodesta ikkunat ja pihat syttyvät hämärän tullen suurimpaan loistoonsa. Koti toivottaa tulijat ja lähestyvän juhla-ajan tervetulleeksi hiljaa tuikkivilla valoilla.

Enää valoilla sisustamiseen ei aina tarvita edes ripustusmahdollisuutta tai ikkunalautaa, sillä valot voi kiinnittää ikkunaan tai peiliin vaikka imukupilla. Siellä missä ei ole sähköpistoketta, loistavat paristokäyttöiset kynttilät ja valosarjat. Lastenhuoneessa paristovalot somistavat nukketalon soman jouluiseksi.

Pikkuvalot näyttävät hyvältä esimerkiksi pajukehikossa sekä sisällä että ulkona. Kokeile valoja myös kukkakauppiaiden myymien valkoisten "lumioksien" lomaan luomaan säihkyvää talvista tunnelmaa!

Musta on myös jouluväri

Anne Hemilä Elexi Oy:ltä kannustaa sisustajia kokeilemaan rohkeasti uutta:

– Esimerkiksi mustasävyinen joulukoristelu on ollut Keski-Euroopassa muotia jo useamman vuoden ajan. Jouluvaloratkaisuissakin musta on upea kehysväri yhdistettynä valkoiseen valoon, eikä lopputulos suinkaan ole synkkä, vaikka monet niin pelkäävät, päinvastoin!

– Kultaa ja hopeaakin käytetään meillä jouluajan tehosteväreinä valosarjoissa vielä varovasti, saati sitten violettia, joka olisi kuitenkin aivan upea juhlaväri, Hemilä sanoo.

Hemilä toivoo myös sisäänostajien harkitsevan välillä nykyistä "naisellisempiakin" jouluvalotuotteita vähittäismyyntiin, kun niitä kuitenkin kaivataan – suomalaisenkin kodin jouluvalaistuksesta päättää useimmiten nainen.

– Kotiin ei kuitenkaan kaivata ylettömän koristeellisia valosarjoja, vaan naisen silmää miellyttävissä tuotteissa on vain lisänä jokin juju, esimerkiksi upeasti valoa taittavat kristallit, hän tarkentaa.

Enkeleitä ja timantteja pöytään

Niin Elexillä kuin useimpien muidenkin valmistajien jouluvaloissa hehkulamput on nykyisin korvattu lähes kokonaan led-valoilla, ovathan ne huomattavasti kestävämpiä kuin hehkulamput ja kuluttavat näitä vähemmän sähköä. Nämä seikat ovat nykyään tärkeitä myös ympäristötietoiselle sisustajalle.

Tunnelmallisuudesta ei silti tarvitse tinkiä. – Menevimmissä artikkeleissamme on käytössä lämminsävyinen valkoinen led-valo, jonka sävyn on kiitetty olevan todella lähellä vanhanaikaisen hehkulampun sävyä, Hemilä kehaisee.

Elexin tuotteista hän suosittelee joulukotiin erityisesti Enkeli-valosarjaa tai Timantti-valosarjaa lasimaljaan laitettuna tai sitten sellaisenaan joulupöydän keskelle kattausta myötäileväksi koristeeksi.

Led palaa ilman tulta

– Airamilla on tänä vuonna joulusisustajalle tarjolla uusia sisustussarjoja, joissa on paljon kimalletta, kiteitä ja koristeita (esimerkiksi Nelli- ja Diana-valosarjat sekä Elise-lasipisarat), kertoo puolestaan Airam Electricin markkinointipäällikkö Kirsti Voimanen.

– Tarjolla on myös led-sarjoja ja paristoilla toimivia eläinhahmoja (hirvi ja kuusi). Pihan koristamiseen löytyy led-verkkoja ja -huppuja sekä ”nauhana” olevia led-sarjoja eri värein.

Voimanen uskoo, että tämän joulun suosituimmiksi tuotteiksi heidän valikoimissaan nousevat kuitenkin oikeaa eläväliekkistä kynttilää muistuttavat led-minikynttilät, joissa on paristot mukana. Myös retrohenkistä, pyöreämuotoista Aatto-puukynttelikköä kysytään nyt paljon.

Kotimaisen suunnittelun etuja

– Jouluna perinteet ovat trendikkäillekin sisustajille hyvin tärkeitä: paperitähdet ja kyntteliköt ovat kestosuosikkeja. Ledeissä suositaan lämmintä valkoista ja minilampputuotteissa taas kirkkaita lamppuja, kertoo Voimanen.

Vilkkuvat tai soivat amerikkalaistyyppiset valotuotteet eivät ole suomalaisten suosiossa. Meillä tuotteen täytyy olla harmoninen, ajaton ja sopia monenlaiseen koristamiseen.

Voimanen muistuttaa, että Airamin tuotteet suunnitellaan Suomessa. Niinpä esimerkiksi ulkotiloihin tarkoitettujen tuotteiden yksityiskohdissa otetaan huomioon paitsi pakkasenkestävyys, myös kosteusolot sekä lämpötilan muutokset.

– Lisäksi liitosjohtojen täytyy olla riittävän pitkät, jotta tuotteen saa helposti aseteltua. Lamppujen ja ledien välimitta vaikuttaa suuresti tuotteen ulkonäköön, Voimanen tähdentää valojen hankkijoille.

– Kotimaisen tuotteen pakkaustiedot ovat selkeät: kuluttaja tietää aina, miten lamput on kytketty, kauanko lamput kestävät ja minkä pituinen valosarja/johdot ovat.

– Pakkaus- tai arvokilpiteksti on syytä säilyttää varalamppujen etsimisen helpottamiseksi. Kyntteliköksi on syytä valita rinnankytketty, muuntajalla varustettu tuote. Jos yksi lamppu sammuu, muut kuitenkin palavat edelleen, Voimanen sanoo.

Mikä sopisi meille?

Lopuksi pyysimme vielä vinkkejä erityyppisiin sisustusmakuihin sopivista Airamin tuotteista:

Rönsyilevään, runsaaseen koristamiseen:

Led-jääpuikkosarjat ympäri talon räystäisiin tai parvekkeelle. Pihaan useita led-puuryhmiä ja led-huppuja eri kehikoihin. Ikkunaan paperitähdet tai puukyntteliköt. Joulukuuseen useita värillisiä valosarjoja, pöydälle eläväliekkisiä led-minikynttilöitä.

Niukkalinjaiseen koristamiseen ledein:

Led-Vesta-pallosarjan lämmin valkoinen sopii puihin tai kehikoihin pihalla tai parvekkeella. Ikkunaan led-Pyramidikyntteliköt tai Miida-metallikyntteliköt, kattaukseen Liilia Led savunharmaana.

Niukkalinjaiseen koristamiseen minilampuin:

Tähtitaivas 120 -minilamppusarjat pihan tai parvekkeen koristamiseen. Ikkunaan kerman vaaleat paperitähdet. Pöydälle Cotton-pallosarjat ja kattaukseen minilamppusarjat.

Lastenhuoneen koristamiseen:

Lastenhuoneen koristevalojen on oltava matalajännitteisiä eli muuntajalla toimivia.

Irtoilevia osia ei saa olla. Esimerkiksi Liisi led -enkelisarja ja pehmeät Joulupukkisarjat sopivat pientenkin huoneisiin. Ulos tai sisälle sopii iloinen Lumiukkosarja. Led-kuusi ja led-hirvi tuovat puolestaan kivaa tunnelmaa lasten oleskelutiloihin. Niissä ovat paristot mukana, ja paristokotelo on ruuvilla suljettu.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Airam, Elexi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.