Valmistaudu joulun liikenteeseen – täällä ovat ruuhkahuiput

Joulunajan liikenne on vuodenaikaan nähden vilkasta, vaikka se on määrällisesti vain puolet juhannusliikenteestä. Liikennevirasto ei kuitenkaan odota pahoja ruuhkia maanteille.

Osa joulunviettäjistä lähtee liikenteeseen jo perjantaina, jolloin joululiikenteen arvioidaan alkavan puolilta päivin ja jatkuvan iltaseitsemään saakka. Monet suosivat matkanteossaan lauantain ja sunnuntain valoisia tunteja. Näinä kahtena päivänä joulumatkalaiset ovat tien päällä pääsääntöisesti kello 9–15.

Jouluaattona liikkeellä ovat lyhyen matkan kulkijat ja hautausmaalle menijät. Eniten liikennettä on Etelä-Suomen pääteillä: valtatiellä 1 Helsingistä länteen, valtatiellä 7 itään sekä valtatiellä 4 Lahteen ja sieltä edelleen Jyväskylään ja Mikkeliin. Suurten kaupunkien lähialueille kertyy lyhyitä jonoja menoliikenteen vilkkaimpina tunteina. Ajonopeudet eivät kuitenkaan juuri hidastu, mikäli ajokeli on normaali ja liikenneonnettomuuksilta vältytään.

Vilkkain paluuliikenne Tapaninpäivänä

Tapaninpäivä on joulun paluuliikenteen vilkkain päivä. Liikenne on huipussaan keskiviikkona kello 12–19, jolloin saattaa olla ajoittaisia ruuhkia. Nopeuksien odotetaan kuitenkin säilyvän lähes normaaleina, jos vain keliolot pysyvät hyvinä eikä liikenneonnettomuuksia tapahdu. Aikaisempien vuosien tapaan joulun ja uudenvuoden ympärillä itään menevä raskas liikenne ruuhkautuu raja-asemilla kilometrien mittaisiksi jonoiksi, jotka haittaavat myös henkilöautoliikennettä.

Joulun aikaan matkustamiseen on syytä varata ylimääräistä aikaa pimeyden ja vaihtelevien kelien vuoksi. Talvella tunnin matkaan menee kymmenen minuuttia enemmän aikaa kuin kesällä. Huonolla kelillä aikaa menee vielä enemmän, ja esimerkiksi ohittamisen kanssa tulee pitää maltti mukana. Etenkin talvikelillä on viisasta suunnitella matkareitti etukäteen. Apuna voi käyttää ajantasaista liikennetietoa ja sääennusteita. Kun matka-aikataulusta ei tee liian tiukkaa, eivät pienet hidasteet matkanteossa haittaa.

Tiepalvelut apuna

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää jatkuu edelleen talvisena koko maassa, mutta voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkastaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Ajankohtaista tietoa esimerkiksi teiden kunnosta saa ympäri vuorokauden avoinna olevalta Tienkäyttäjän linjalta (p. 0200 2100).

Myös Autoliitto on varustautunut jo 44. kerran joulunajan liikenteeseen perustamalla 15.12.2012–1.1.2013 välisenä aikana toimivan Autoliiton vapaaehtoisen tiepalvelun tehostetun päivystyksen, Operaatio Lumihiutaleen.

(MTV3)

Lähteet: Autoliitto, Liikennevirasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja