Valmistalon tuotanto ja laadunvarmistus tehtaalla.

Valmistalon elementit kootaan kuivassa, lämpimässä ja valoisassa hallissa. Tuotantolinjoilla tehdään yksittäisistä rakenneosista valmiita tilaelementtejä joihin on asennettu valmiiksi niin sisäverhousmateriaalit kuin kiintokalusteetkin.

Kaikkein ensimmäiseksi puutavara esivalmistellaan. Se katkotaan tarkasti määrämittoihin ja tehdään reijitykset ja loveukset. Sen jälkeen ne jaetaan kahdelle eri linjalle: seinälinjalle ja lattialinjalle.

Lattialinjalla kootaan ensin lattiarunko. Ensimmäinen villakerros pannaan paikalleen ja kiinnitetään tuulensuoja sekä levytykset kannatuslautoineen. Elementti käännetään ympäri ja laitetaan paikalleen tekniikka - vesi- ja sähköjohdotukset - lisätään toinen villakerros ja katetaan kokonaisuus kannella. Valmis elementti siirretään välivarastoon odottamaan liittämistä seinään.

Seinälinjalla kootaan samalla tavalla ensin runko, johon asennetaan villoitus, höyrynsulkumuovi ja sisäverhouslevy. Elementti käännetään ja asennetaan putkitukset, sähköt rasioineen ja katetaan kokonaisuus tuulensuojalevyllä. Kiinnitetään tuuletusrimat ja julkisivuverhous ja kun viimeiseksi vielä pannaan ikkunat paikalleen, elementti on valmis liitettäväksi lattiaan.

Kokoonpanossa asennetaan ensin märkätilamoduulit lattiaelementtien päälle. Sitten niihin liitetään ulko- ja väliseinät sekä katto. Viimeistelyvaiheessa asennetaan kalusteet, lattian ja muiden sisäpintojen pinnoitteet ja tehdään sähköasennukset. Valmis kokonaisuus suojataan niin sisältä kuin ulkoa, paketoidaan ja siirretään odottamaan kuljetusta työmaalle.

Laadun valvonta on keskeisen tärkeää jokaisella rakennustyömaalla. Valmistalon kohdalla se on jo lähtökohtaisesti ylivoimaisesti helpompaa kuin perinteisellä rakennustavalla tehtäessä. Näin Finnforest Oyj/moduulirakentamisen toimitusjohtaja Heikki Pietiläinen:

"Suomessahan on tunnetusti neljä vuodenaikaa, mutta rakentamiseen näistä soveltuu käytännössä vain yksi - eikä sekään aina kovin hyvin. Valmistalojen kohdalla laadun takaa ensiksikin rakentaminen tehdashallissa, jossa on aina kesä - ja suomalaisesta kesästä poiketen se on aina kuiva, lämmin ja valoisa."

Pelkästään tähän ei silti suinkaan turvauduta. Laadunvarmistukseksi ollaan parhaillaan luomassa myös omaa laadunvarmennusjärjestelmää, joka valmistuu ja sertifioidaan vuoden 2005 loppuun mennessä.

"Omaa henkilökuntaa on rekrytoitu ja heillä on tietysti korkea ammattitaito. Silti tarvitaan luonnollisesti lukuisia yhteistyökumppaneita. Osaltaan laatua pyritään varmistamaan myös heidän kanssaan tehdyillä, pitkäaikaisilla yhteistyösopimuksilla."

Yhden talon läpimenoaika tehtaan linjalla on noin viikko. Tehdas pyörii viisi päivää viikossa kahdessa vuorossa, jolloin tuotanto on vuositasolla noin tuhat asuntoa. Mutta kuinka pitkään rakennusaikaan omakotirakentaja saa varautua oman hankkeensa suhteen?

Omakotirakentajan kannattaa aloittaa perustusten teko heti rakennusluvan saatuaan ja ajoittaa se samaan aikaan kun tehtaalla aletaan valmistaa yläpuolisia osia. Jos perustusten rakentaminen vie viikon, talo on valmiina toimitettavaksi samaan aikaan kun ne valmistuvat. Pystytys tapahtuu päivässä ja tämän jälkeen tehdään viimeistelytöitä, jotka vievät tilanteesta riippuen pari, kolme viikkoa. Sen jälkeen talo on valmis luovutettavaksi asiakkaalle. Kaikkiaan rakennushankkeen voi laskea vievän ehkä kahdesta kolmeen kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat