Valmispaneelia kattoon ja seiniin

Valmispaneelin voi asentaa helposti ja nopeasti mihin sisäkattoon hyvänsä, tosin betonikattoon joudutaan tietysti proppaamaan ensin koolaus. Tällaista paneelia ei tarvitse enempää maalailla kuin kittaillakaan vaan se on kerralla valmis. Remontti-Reiska laittoi tässä ympäripontatun, melamiinipintaisen hopeasaarnipaneelin omakotitalon puiseen välipohjaan.

Kattopaneeli asennetaan yleensä aina valonsuuntaisesti. Tämä täytyy ottaa huomioon myös silloin, jos ensin joudutaan asentamaan koolaus. Työtä aloittaessa on ensin tarkistettava huolellisesti seinien suoruus. Varsinkin vanhoissa rakennuksissa seinät kiilaavat suuntaan tai toiseen, tai joskus molempiinkin, eikä se uusissakaan poikkeuksellista ole.

Jakoa suunniteltaessa otetaan huomioon myös se, että kun paneeliriviä joudutaan kaventamaan, reunaan ei tulisi kovin kapeaa soiroa. Tässä tapauksessa Reiska päätyi aloittamaan 1/3 levyisellä palasella, jolloin katon molempiin reunoihin meni samanlevyiset suikaleet.

Pituussuuntaisessa jaossa puolestaan on päätettävä, halutaanko jatkokohdat aina täsmälleen samaan kohtaan vai jatketaanko edellisestä rivistä jääneellä jätepalalla, jolloin hukkamenekki jää mahdollisimman vähäiseksi.

Paneelilautojen pituus oli 2537 mm leveys 186 mm. Se oli ympäripontattua 11 mm paksua lastulevyä ja pintavaihtoehtoja löytyy lukuisia.

Lähtöreunaan Reiska ampui värilangalla apuviivan. Näin siitä tuli varmasti suora. Sekä päätyyn että pitkille sivuille pitää jättää 10 mm elämisvara. Laudat kiinnitetään koolaukseen hakas- tai viimeistelynaulaimella urosponttin alanurkkaan ampumalla. Tässä on oltava tarkkana ja parasta on ampua naula hiukan vinoon, jotta urospontti varmasti mahtuu seuraavan laudan naarasponttiin.

Jos seinässä on pykäliä, lastulevypaneelia on helppo muotoilla tarpeen mukaan. Kattorasioiden kohdalle tehdään aukko rasiaterällä; jos tarvitaan tilaa pelkälle johdolle, sille porataan sopiva reikä ja vedetään johto siitä läpi. Kun johtoa voi tietyissä rajoissa taivutella, reiän paikka ei ole niin tarkka kuin rasian kohdalla.

Kun lopulta tullaan vastakkaiselle seinälle, laudat joudutaan ampumaan päältä. Se tehdään niin läheltä seinää, että naularivi tulee jäämään kattolistan alle. Tännekin on muistettava jättää tuo 10 mm elämisvara.

Seinä samasta tavarasta

Harvoin tulee ajatelleeksi, että katossa yleisemmin käytetyllä sisäverhouslevyllä voidaan aivan hyvin pinnoittaa myös seiniä. Varsinkin tässä tapauksessa se onnistui oivallisesti, sillä huoneen korkeus oli 250 cm.

Tällä kertaa ensimmäinen paneeli liimattiin seinään. Tämä johtui siitä, että nurkasta haluttiin "puhdas" ilman nurkkalistaa. Naulausta ei siis voitu käyttää - paneelin pintahan on valmis eikä maalaus tai kittaus sopisi sille ollenkaan. Toisesta laidasta, urospontista se voitiin ampua kiinni samalla tavalla kuin kattopaneelin laudatkin.

Nurkkiin jätettiin 3-4 millin raot, jotka täytetään myöhemmin siististi akryylimassalla. Katon- ja lattianrajaan jätettiin samanlaiset elämisraot kuin katossa.

Alla oli vanhastaan tapettipintainen lastulevy. Kiviseinä vaatisi tässäkin koolauksen samalla tavalla kuin katon kohdalla mainittiin.

Seiniin nauloja hakatessa tai ampuessa on aina muistettava se, että levyn takana saattaa olla sähkö- tai vesijohto. On ehdottomasti varmistettava etukäteen, ettei vahinkoja pääse tapahtumaan.

Kun seinän katkaisi oviaukko, ensimmäisen sen jälkeen kiinnitettävän laudan pystysuoruus tarkastettiin huolellisesti vatupassilla. Muualla täyspitkät laudat ovat riittävän hyvä varmistus laudoituksen jatkumiselle pystysuorassa, mutta tässä oviaukon yläpuolelle jäänyt, lyhyt laudanpätkä ei sitä takaa.

Lue myös:

    Uusimmat