Valmis koti avaimet käteen -toimituksena: valmistus tehtaalla ja kuljetus

Viikko sitten aloimme seurata valmistalon valmistamista. Nyt katsomme, kuinka suunnitelmat siirretään tehdaslinjalle.

Kokoonpano käynnistyy ikkunaelementtien valmistamisesta. Ikkunan ympäristö villoitetaan ja sen jälkeen runkorakenne kootaan sen ympärille. Valmiit ikkunaelementit siirretään elementtiin jotka villoitetaan, tehdään
höyrynsulku ja kiinnitetään sisäverhouslevyt. Tämä elementti kulkee linjaa pitkin tuulensuojalevytykseen, jonka jälkeen kiinnitetään tuuletusrimat ja julkisivuverhouspaneeli. Sitten on vuorossa maalauslinja, jossa se maalataan koneellisesti.

Tähän saakka on noudatettu suurin piirtein tavanomaista elementtitalon valmistusprosessia. Nyt seuraa sitten ensimmäinen työvaihe jossa siitä poiketaan selvästi: tällä linjalla tehdään kaikki ala- ja välipohjaelementit valmiiksi kaikkine sinne kuuluvine vesijohtoineen, viemäröinteineen, keskuspölyimureineen ja ilmanvaihtovetoineen. Talotekniikka siis asennetaan täällä - kuivassa ja lämpimässä hallissa. Ero on huikea verrattuna rännän ja sateen seassa värjöttämiseen.

Märkätilojen osalta alapohjaelementit valmistellaan lattialämmityksen kanssa. Putkien asentamisen jälkeen ne jatkavat seuraavaan pisteeseen, missä niihin valetaan betoninen lattialaatta.

Elementit kuljetetaan kokoamislinjalle, missä seinäelementit nostetaan alapohjaelementtien päälle. Näin palasista alkaa muodostua valmiita kokonaisuuksia.

Tulevan kodin koosta riippuen näitä tilakokonaisuuksia tarvitaan 2-5 kappaletta.

Kun tuotantolinjalla mennään sitten eteenpäin, vuoroon tulevat sisustustyöt. Seinät kittaillaan, maalataan ja tapetoidaan. Tehdään laatoitukset ja asenneltaan keittiön kalusteet ja kodinkoneet. Myös saunat tehdään valmiiksi kylpykuntoon saakka. Lattiat asennellaan asuintiloihin ja tehdään niin valmiiksi kun se täällä tehtaalla vain on mahdollista.

Ja siten vain valmistellaan kuljetuksen aikainen säänsuojaus ja nostetaan palaset auton kyytiin kuljetettavaksi kohti määränpäätä.

Työmaaduunaria tarvitaan aina

Meidän toimitusosuutemme tarkoittaa sitä, että perustusten päältä tehtävä toimitus avaimet-käteen luovutukseen saakka tehdään yhdellä sopimuksella, johon sisältyvät sähkötyöt, lvi-työt ja kalusteasennukset, tapetointeineen, parketin asennuksineen ja laatoituksineen, luettelee markkinointi- ja myyntijohtaja Jouni Mäki. Myös sovittu hinta pitää siltä osin täysin paikkansa. Ostajalle ei tule yllätyksiä.

Kaikella tällä suunnittelulla pyritään siihen, että koti olisi nykyaikainen. Vaikka suunnitelmat, pohjat ja rajat ovat aika tarkkaan suunniteltuja, jokainen saa varmasti yksilöllisen kodin, painottaa arkkitehti Ulla Järvinen. Meillä käytetään kotimaisia kalusteita, kaakeleita, parkettia ja niin edelleen.. jokainen valitsee ne oman
mieltymyksensä mukaan. Meillä on tietty valikoimasarja tämän hetken varusteita ja niistä jokainen voi valita sen värisen kaakelin, kaapin oven ja parketit kuin haluaa. Jokainen siis saa varmasti räätälöityä itselleen
oman näköisen kodin.

Jatkossa pientalojen rakentaminenkin tulee aivan varmasti siirtymään suuressa määrin tehtaisiin. Se ei silti poista perinteisen rakennusmiehen tarvetta.

Aina tarvitaan silti työmaaosaajia - sitä henkilökuntaa joka asentaa elementit paikalleen siellä työmaalla. Tämä pätee sekä yksittäisessä kuluttajamyynnissä että aluerakentamisen puolella, huomauttaa
konsernijohtaja Reijo Svanborg. Hän on varsin huolissaan rakentajien vähenemisestä ja painottaa pikaisten toimenpiteiden tarpeellisuutta:

Jo tällä hetkellä meiltä puuttuu yksi rakentajasukupolvi - jos nyt ei kouluteta nopeasti oikeaa väkeä oikeaan töihin, meiltä puuttuu pian kaksi sukupolvea. Käytännössä uudistuminen tarkoittaa sitä, että alalle tarvitaan
yleisasentajia. Rakentamiselle on myös luotava hyvä imago, jolloin olisi myös pyrkijöitä jatkamaan sitä perinnettä ja tietotaitoa, joka nyt on katoamassa eläkkeelle.


(JKA 14.3.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja