Valkoposkihanhia vielä paljon Suomessa, jatkanevat matkaansa etelään viikonloppuna

Linnut pakkautunevat tällä viikolla pikkuhiljaa Etelä-Suomen peltoalueille ennen viimeistä isoa muuttoa kohti Länsi-Eurooppaa.

Suurin osa arktisilla alueilla pesivistä valkoposkihanhista on edelleen Suomessa, kertovat ely-keskukset. Hanhet ovat levittäytyneet Etelä-, Kaakkois- ja Itä-Suomen pelloille.

Linnut pakkautunevat tällä viikolla pikkuhiljaa Etelä-Suomen peltoalueille ennen viimeistä isoa muuttoa.

Hanhien odotetaan jatkavan matkaansa Länsi-Eurooppaan viikonloppuna. Tämän jälkeenkin pieni osa hanhista jäänee Suomeen kuun loppuun saakka.

Ihanteellinen muuttosää vaihtui vuoristorataan

Viime viikon maanantaina Itä-Suomessa tapahtuneen huippumuuton valkoposkihanhista suurin osa jäi Suomeen, ely-keskukset kertovat.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistisen mukaan viime viikon sää oli useana päivänä ihanteellinen hanhimuutolle. Kuluvan viikon sää puolestaan on Koistisen mukaan hanhille kuin vuoristorata. Hänen mukaansa tiistain jälkeen alkava lauha ja voimakas eteläisen-lounainen tuuli pitävät hanhet paikoillaan.

– Vasta viikonloppuna tuuli kääntyy lännen ja luoteen välille ja sen jälkeen taas jopa pohjoiseen, jolloin valtaosa lopuistakin hanhista lähtee Suomesta, ja päämuutto on ohi, Koistinen kertoo ely-keskusten tiedotteessa.

Osa hanhista on jo Länsi-Euroopassa. Suomesta tai Suomen kautta etelään lähteneet valkoposkihanhet talvehtivat pääosin Pohjanmeren rannikoilla Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Tanskassa.

Lue myös:

    Uusimmat