Mainos

Valkoposkihanhia ja harmaalokkeja kuollut selittämättömästi Etelä-Suomessa: "Voimme vain arvella, mikä se kokonaismäärä on"

Etelä-Suomen saaristosta on löytynyt huomattava määrä kuolleita harmaalokkeja ja valkoposkihanhia. Syytä lintujen joukkokuolemiin ei ole löydetty.

Suomen ympäristökeskukselle on touko-kesäkuun aikana ilmoitettu yli 200 selittämätöntä lintukuolemaa. Lintuluodoilta on löydetty yli 150 harmaalokkia ja yli 50 valkoposkihanhea, joiden kuolinsyy on toistaiseksi tuntematon.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Pekka Rusasen mukaan lintukuolemat keskittyvät pääosin harmaalokkeihin ja valkoposkihanhiin.

Viimeisin löydös tehtiin ennen juhannusta, mutta Rusasen mukaan on mahdollista, että lintukuolemia esiintyy edelleen.

– Tätä koko aluetta Porvoosta Inkooseen ei suinkaan ole käyty läpi. Nämä ovat olleet tällaisia otantoja, jotka ovat tulleet ilmi esimerkiksi lintulaskennan ja rengastusten yhteydessä, Rusanen sanoo.

– Aika paljon jäi käymättä läpi harmaalokkien pesimäluotoja. Voimme vain arvella, mikä se kokonaismäärä on.

Rusanen arvelee, että kuolleiden harmaalokkien todellinen määrä on useita satoja.

Kuolinsyy edelleen mysteeri

Kuolleita lintuja on toimitettu Eviralle tutkittavaksi, mutta niiden kuolinsyytä ei ole toistaiseksi saatu selvitettyä. Se on kuitenkin varmaa, että kyse ei ole lintuinfluenssasta. Myös ihmisiin mahdollisesti tarttuvat taudit on saatu pääosin suljettua pois. Näytteistä ei ole löytynyt myöskään salmonellaa.

Rusasen mukaan ei ole syytä pelätä, että mystinen taudinaiheuttaja tarttuisi esimerkiksi kanoihin.

– Se on nimenomaan lintuluotojen ilmiö sellaisilla alueilla, missä pesii harmaalokkiyhdyskuntia, Rusanen sanoo.

Harmaalokkien ja valkoposkihanhien lisäksi epidemian ei ole havaittu levinneen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta muihin lintulajeihin.

– Pari merilokkia oli löytynyt kuolleena ja yhdeltä harmaalokkiluodolta löytyi ripuloiva varis, mutta kyllä se näyttää keskittyvän pääosin harmaalokkeihin ja valkoposkihanhiin.

Outojen lintukuolemien syyksi on epäilty myös botulismia, mutta sitä ei ole pystytty varmentamaan, sillä botulismin todentaminen kuolleista näytteistä vaatii erityisolosuhteita.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.