Valko-Venäjä tuomitsee tänään oppositioaktivistin, jonka lento pakotettiin maahan pommiuhan varjolla

Valko-Venäjällä on tänään määrä lukea tuomio tunnetulle oppositioaktivisti Raman Pratasevitshille.

Maanpaossa elänyt Pratasevitsh otettiin kiinni toukokuussa 2021 Minskin lentokentällä, kun Ryanairin kone teki kentälle hätälaskun. Kreikasta Liettuaan matkalla olleen lennon hätälaskua perusteltiin pommiuhalla, mutta koneesta ei löytynyt pommia. Valko-Venäjän opposition ja länsimaiden mukaan hätälaskun ainoa tarkoitus oli Pratasevitshin pidätys.

Syyttäjät ovat vaatineet tällä viikolla 28 vuotta täyttävälle Pratasevitshille jopa kymmenen vuoden tuomiota.

Pratasevitsh on yksi uutiskanava Nextan perustajista. Nexta on ollut keskeinen opposition tiedonlähde Valko-Venäjällä ja auttoi järjestämään mielenosoituksia vuoden 2020 elokuussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Mielenosoittajat vaativat vaalivoittajaksi vilpillisesti julistautuneen itsevaltaisen Aljaksandr Lukashenkan eroa.

Pratasevitshin venäläinen naisystävä Sofija Sapega tuomittiin viime vuonna kuuden vuoden vankeuteen salaisessa oikeudenkäynnissä.

Sapega oli samalla lennolla Pratasevitshin kanssa, ja hänet pidätettiin samaan aikaan.

Koneessa ollut Pratasevitsh arvasi, mitä oli luvassa

Keväällä 2021 koneen matkustajat kertoivat medialle Pratasevitshin arvanneen, että koneen suunnanmuutos johtui hänestä.

Matkustajien mukaan erittäin hermostunut oppositioaktivisti kävi läpi tavaroitaan ja antoi muun muassa tietokoneensa ja puhelimensa naisystävälleen Sapegalle.

Jouduttuaan Valko-Venäjän sieppaamiksi sekä Pratasevitsh että Sapega esiintyivät videolla tunnustamassa tekojaan. Opposition mukaan videot nauhoitettiin pakotettuna.


Lue myös:

    Uusimmat