Valkeakosken nuorilla kaunis kokoontuminen – näin kaupunki muistaa surmattua tyttöä viimeisellä kouluviikolla

Poliisi on pidättänyt alle 20-vuotiaan miehen Valkeakosken henkirikoksesta epäiltynä 2:01
Poliisi on pidättänyt alle 20-vuotiaan miehen Valkeakosken henkirikoksesta epäiltynä.

Valkeakoskelaisia kohtasi pysähdyttävä suru-uutinen, kaupungin hallintojohtaja kertoo tiedotteessa kuolleena löytyneen 15-vuotiaan tytön tapaukseen liittyen. Poliisi epäilee tappoa, ja on ottanut kiinni yhden miehen tapaukseen liittyen.

Kaupungin nuoret järjestivät "kauniin ja rauhallisen" muistokokoontumisen Kirjaksella yhdessä surren ja kukkia, hautalyhtyjä ja valokuvia tuoden, hallintojohtaja Anne Laukkanen kertoo. Myös seurakunnan järjestämään hartauteen sunnuntaina osallistui runsaasti nuoria, joille tarjottiin hartauden jälkeen keskusteluapua. 

Kaupungin yläkouluilla keskusteluapua nuorille on luvassa maanantaista lähtien. Paikalla ovat kaupungin henkilöstö, oppilashuollon väki, nuorisotoimen ja seurakunnan työntekijät. Keskusteluapua on tarjolla myös lukiolla, alakouluilla sekä tarvittaessa esiopetuksessa. Muuten kouluarkea pyritään jatkamaan normaalisti.

– Olemme kaikki hyvin järkyttyneitä asiasta ja suru koskettaa meitä eri tavoin. Huoltajia pyydetään kuulemaan herkästi lapsen mahdollisia huolia asiaan liittyen ja olemaan yhteydessä lapsenne opettajaan, mikäli koette, että lapsenne tai nuorenne reagoi asiaan voimakkaasti ja tarvitsee keskusteluapua, Laukkanen kirjoittaa.

– Lähiomaisten järkytys ja suru ovat varmasti sanoinkuvaamattomia, mutta meidän kokoisessa kunnassa tämä koskettaa aivan kaikkia, kertoi Laukkanen aiemmin STT:lle.

Laukkanen arvioi, että ainakin keskusteluapua tarvitaan.

–  Nuorten yhteisö on aika tiivis, ja he tuntevat hyvin toisensa. Varmasti tarvetta puhua ja purkaa ajatuksia on paljon. Sitä on vielä vaikea arvioida, kuinka paljon tarvitaan tehostettuja tukitoimia.

Hiljainen hetki, suruliputus ja keskusteluapua

Kaupungin kaikilla kouluilla pidetään hiljainen hetki menehtyneen oppilaan muistolle kello 10.15. Lisäksi kaupunki järjestää suruliputuksen.

Kaupungin nuorille on tarjolla keskusteluapua kouluilla myös ensi lauantaina päättyvän lukuvuoden jälkeen.

Apua tarjoavat myös valtakunnalliset palvelunumerot kuten MIELI kriisipuhelin 09 2525 0111, Lasten ja nuorten puhelin 116 111 Pelastakaa lapset ry:n Netari-Chat (www.netari.fi) ja WhatsApp 050 313 5160. Vanhemmille apuja vaikeisiin aiheisiin ja kriiseihin tarjoaa mm. Mannerheimin lastensuoleluliitonsivut (www.mll.fi).

Lue myös:

    Uusimmat