Mainos

Valitut Palat: Suomalaiset luottavat palomiehiin, eivät poliitikkoihin

Suomalaisista 98 prosenttia luottaa palomieheen, mutta vain kahdeksan prosenttia poliitikkoon. Tulos on samansuuntainen kuin muualla Euroopassa, selviää Valittujen Palojen ja sen sisarlehtien tekemästä tutkimuksesta.

Luottamus poliitikkoihin on Suomessa heikentynyt entisestään verrattuna Valittujen Palojen aiempiin tutkimuksiin vuosina 2010 ja 2002. Vuonna 2002 poliitikkoihin luotti 13 prosenttia suomalaisista.

Päättäjien kyvyttömyys euroalueen talouskriisin ratkaisemisessa näyttää nakertaneen yleisön luottamusta poliitikkoihin myös muualla Euroopassa. Esimerkiksi Ranskassa poliitikkoihin luottaa viisi prosenttia kansalaisista ja Tšekissä kaksi prosenttia. Ruotsissa luottamus poliitikkoihin on suurinta, 26 prosenttia.

Palomiehet olivat sen sijaan luotetuimpia kaikissa 15 maassa, joissa tutkimus tehtiin.

Suomessa luotetaan viranomaisiin

Suomalaisten mielestä luotettavimpia ammattilaisia ovat palomiehet, lentäjät, poliisit, sairaanhoitajat ja apteekkityöntekijät. Myös lääkärit, opettajat, maanviljelijät ja taksinkuljettajat nauttivat Suomessa verrattain laajaa luottamusta.

Poliisiin ja taksinkuljettajiin Suomessa luotetaan erikoisen paljon verrattuna eurooppalaiseen keskiarvoon, poliisiin 94- ja taksikuskiin 80-prosenttisesti. Kummankin ammatin harjoittajiin luotetaan 35 prosenttiyksikköä enemmän kuin Euroopassa keskimäärin.

Poliitikot tutkimuksen pohjasakkaa

Kaikkein vähiten suomalainen näyttää luottavan poliitikon sanaan. Poliitikkoon luotetaan vähemmän kuin automyyjään, sijoitusneuvojaan tai toimittajaan. Luotettavuusvertailun heikoimpaan kolmannekseen sijoittuvat myös ammattiyhdistysjohtajat.

Kansalaisten epäluottamus poliitikkoja kohtaan näyttää olevan suuri myös muissa Euroopan maissa, kun poliitikot ovat melkein jokaisessa maassa luottamusvertailun hännillä. Tutkituista 15 maasta vain Ruotsissa ja Sveitsissä vastaajat kertoivat luottavansa poliitikkoon enemmän kuin automyyjään.

Heikoin luottamus poliitikoilla on Kroatiassa, Sloveniassa ja Tsekissä, joissa vain kaksi prosenttia vastaajista sanoo luottavansa politiikan ammattilaisiin.

Suomessa enemmän luottamusta kuin muualla?

Ihmisten välinen vahva keskinäinen luottamus on kaiken kaikkiaan kyselyn mukaan leimallista Suomelle. Suomalaisten luottamus eri alojen ammattilaisiin on keskimäärin vahvempaa kuin muissa Euroopan maissa.

Suomalaisten luottamus poliisiin, taksinkuljettajaan, pappiin ja tuomariin on selvästi vahvempaa kuin muissa Euroopan maissa keskimäärin. Toimittajaan ja sijoitusneuvojaan Suomessa luotetaan vähemmän kuin muualla Euroopassa, mutta erot ovat vain parin prosenttiyksikön luokkaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.