Palomies: Luottamus tuntuu hyvältä, mutta ei yllätä

Kansalaiset ympäri Eurooppaa luottavat eri alojen ammattilaisista eniten palomiehiin, selviää tuoreesta Valittujen Palojen tutkimuksesta.

Suomessa 98 prosenttia ihmisistä luottaa palomiehiin joko suuressa määrin tai melko paljon.

Pelastuspäällikkö Erkki Asikainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta ei pidä tulosta kovin yllättävänä.

– Hirmu hyvältä tuntuva asia, mutta myös tietyllä lailla ymmärrettävä siinä mielessä, että paloasemat ovat kuitenkin kunnissa lähellä ihmistä ja sitä kautta apu on omalta paikkakunnalta saapuvaa lähipalvelua.

Asikaisen mukaan palomies on useissa kyselyissä arvostettu ammattina korkealle, joten kärkiryhmässä oleminen erilaisissa tiedusteluissa ei ole uutta.

– Se, että palomies on kärjessä, on tietysti hieman yllättävää.

Kansalaiset kiittävät

Pelastuspäällikkö Asikaisen mukaan palomiehet saavat suomalaisilta kiitosta erityisesti isoissa pelastustehtävissä.

– Kentällä tulee palautetta silloin, kun on ehditty riittävän ajoissa tämmöisiin suuriin pelastustehtäviin taikka ihmisen näkemyksen mukaisesti oleellisiin pelastustehtäviin.

Hengenvaarallisten tilanteiden onnistunut hoitaminen tuo usein palautetta jälkikäteen, kertoo Asikainen.

– Jälkeenpäin palautetta saadaan sillä lailla, että esimerkiksi jossakin ensihoitotilanteessa, jossa palomiehetkin ovat mukana ensihoitajien lisäksi, jäljestäpäin potilaan joko omaiset tai potilas itse hyvin useasti tulee kiittämään.

Suoranaisiin lahjoihin Asikainen ei ole henkilökohtaisesti törmännyt.

– Joskus aikaisemmin pelastushelikopteri Ilmarin ollessa Varkauden paloasemalla jostakin Etelä-Savon puolelta tuli pelastushelikopterihenkilöstön toimenpiteen kautta täytekakku, mutta yleisesti ottaen se ei ole kovin tyypillistä.

Lue myös:

    Uusimmat