Välimerellä suuri pelastusoperaatio: Satoja vaikeuksiin joutuneita siirtolaisia kiirehditty auttamaan

Italialaisviranomaiset ovat kiirehtineet tänään pelastamaan Välimereltä satoja vaikeuksiin joutuneita siirtolaisia.

Laivaston ja rannikkovartioston mukaan avun tarpeessa on ollut noin 1 300 siirtolaista.

Rannikkovartioston julkaisemissa kuvissa näkyy kolme äärimmilleen lastattua venettä, jotka olivat suuntaamassa Etelä-Italiassa sijaitsevaa Calabriaa kohti.

Rannikkovartioston mukaan perjantainen operaatio on erityisen monimutkainen, koska ajelehtivissa veneissä on paljon niin paljon ihmisiä. Laivasto puolestaan sanoi erään aluksistaan etenevän maksiminopeudella auttamaan rannikkovartiostoa, jonka laivasto kuvailee olevan vaikeuksissa.

Tänään pelastajat avustivat noin 130 kilometriä Calabrian alueella sijaitsevasta Crotonen kaupungista etelään venettä, jossa oli arviolta noin 500 ihmistä, laivasto sanoi. Muut pelastajat avustivat kahta muuta venettä, jotka ajelehtivat tästäkin etelämpänä.

Yli 70 ihmistä sai surmansa haaksirikossa viime kuussa

Mittavan pelastusoperaation alla Italian oikeistohallitus on puolustautunut syytöksiltä, joiden mukaan se epäonnistui estämään viime kuussa tapahtuneen tuhoisan haaksirikon.

Ainakin 73 ihmistä sai surmansa Crotonen lähistöllä varhain helmikuun 26. päivänä, kun Turkista lähtenyt ääriään myöten täynnä ollut vene oli uponnut myrskyisessä säässä.

Pääministeri Giorgia Melonin hallitus on kiistänyt vastuunsa onnettomuuteen. Hallituksen on syytetty kohdelleen venettä lainvalvonnallisena ongelmana eikä humanitaarisena hätätilanteena.

Hallitus ajoi ainakin hiljattain läpi lain, joka sallii siirtolaisia pelastavien alusten tehdä vain yhden pelastusyrityksen alusta kohden. Näin ollen ne eivät saa esimerkiksi etsiä muita mahdollisia merihädässä olevia aluksia samalla pelastuskerralla.

Kolminkertainen määrä saapujia vuoden takaiseen nähden

Välimerellä on tapahtunut lukuisia onnettomuuksia, joissa on kuollut Afrikasta Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia. Monet heistä ovat paenneet Eurooppaan köyhyyttä tai konflikteja.

Italian sisäministeriön mukaan tämän vuoden aikana maahan on saapunut yli 17 500 siirtolaista meriteitse. Lukema on lähes kolminkertainen verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

Italialaismedioiden mukaan pienellä Lampedusan saarella kirjattiin eilen saapuneeksi 41 venettä, mikä on yhden päivän saapumisennätys. Lampedusa on osa Italiaa, mutta sijaitsee lähempänä Pohjois-Afrikkaa kuin Italiaa.

Keski-Välimeren reitin kautta saapuneiden määrä kasvoi tammi-helmikuussa 116 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Euroopan rajavirasto Frontex kertoo.

Tunisian rannikkovartiosto sanoo pelastaneensa Välimereltä yhden yön aikana reilut tuhat siirtolaista

Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Tunisian edustalta pelastettiin perjantain vastaisena yönä reilut tuhat Eurooppaan pyrkinyttä afrikkalaista, Tunisian rannikkovartiosto sanoo.

Viime kuussa Tunisian presidentti Kais Saied määräsi virkamiehet pikaisiin toimiin laittoman maahanmuuton estämiseksi. Saied väitti lisäksi vastoin todisteita, että Tunisiassa on käynnissä rikollinen vehkeily, jolla pyritään muuttamaan Tunisian väestörakennetta.

Saied väitti myös maahanmuuttajien olevan vastuussa suuresta osasta Tunisian rikollisuudesta, mikä on johtanut väkivaltaisuuksiin, häätöihin ja muihin kostotoimiin heitä vastaan. Monet ovat paenneet maasta väkivaltaisuuksien aallon vuoksi.

Valtaosa torstain ja perjantain välisenä yönä pelastetuista siirtolaisista oli Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, mutta pelastettujen joukossa oli rannikkovartioston mukaan myös 54 tunisialaista.

Rannikkovartioston edustajan mukaan yön aikana estettiin ainakin 25 merenylittämisyritystä.

Aiemmin tällä viikolla 14 afrikkalaista hukkui Välimerellä, kun kaksi siirtolaisvenettä upposi Tunisian edustalla. Asiasta kertoi kuolemien tutkinnasta vastaavan tuomioistuimen edustaja torstaina.

Itsevaltainen johtaja yritti perua aiempia puheitaan

Tunisian taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien foorumin (FTDES) virallisista lähteistä keräämien lukujen mukaan noin 12 miljoonan asukkaan Tunisiassa asuu noin 21  000 paperitonta siirtolaista muualta Afrikasta.

Itsevaltainen presidentti Saied on saanut aiemminkin runsaasti kritiikkiä, sillä hän on käytännössä kaapannut vallan maassa. Tunisia painii myös inflaation kanssa ja kärsii välttämättömyystavaroiden puutteesta.

Maailmanpankki käytännössä keskeytti uusien lainojen myöntämisen Tunisialle Saiedin helmikuisten kommenttien jälkeen.

Keskiviikkona hän pyrki perumaan aiempia puheitaan maahanmuuttajista. Saied sanoi, että hänen puheensa oli ymmärretty tavalla, jolla haluttiin aiheuttaa Tunisialle harmia.

–  Tätä afrikkalaisia koskevaa puhetta ei voi tulkita rasismiksi, kuten jotkut ovat viime päivinä tehneet, Saied väitti.

Hän sanoi myös olevansa afrikkalainen ja ylpeä siitä.

Italia sanoi helmikuussa, että viime vuonna Tunisiasta saapui Italiaan yli 32  000 siirtolaista, joiden joukossa oli myös 18  000 tunisialaista. Tuhannet muut ovat vuorostaan lähteneet naapurimaa Libyasta.

Lue myös:

    Uusimmat