Valaisin Taccia 11.11.2001

Tämä valaisin on suunniteltu vuonna 62 eli se on keski-ikäinen ja täyttää ensi vuonna neljäkymmentä. Silti se on sen näköinen kuin se vasta eilen olisi valmistettu suunnittelijansa piirustuksista.

Taccian takana ovat veljekset Achille Castilgioni ja Pier Giacomo, kummatkin italialaisia arkkitehtejä joiden käsistä on lähtenyt satoja tuotteita. Paitsi valaisimia myös tuoleja, kirjahyllyjä, sähkökatkaisijoita, kameroita, puhelimia, pölynimureita, autonpenkkejä jne.

Achille Castiglioni syntyi v.1918 ja valmistui arkkitehdiksi Milanon teknisestä korkeakoulusta vuonna 1944. Seuraavana vuonna hän perusti suunnittelutoimiston kahden vanhemman veljensä Livio ja Pierre Giacomon kanssa. Vuonna 1952 Livio jätti kaksi veljeään, jotka jatkoivat työtä yhdessä aina Pierren kuolemaan saakka vuonna 1968.

Taccian suunnittelivat siis kaksi veljestä yhdessä. Se on mielenkiintoinen yhdistelmä keveyttä ja painoa, jo sen koko on mittava. Halkaisija on 54 cm, korkeus lähes puoli metriä ja paino 10 kg. Mustan uurretun alumiinijalan päällä lepää suupuhalletusta lasista valmistettu kupu, jota voidaan kääntää mihin suuntaan tahansa portaattomasti, ilman mitään mekanismeja. Lasikuvun päällä, ikään kuin kantena, on alumiininen kovera heijastin. Valaisin tuottaa epäsuoraa valoa mielenkiintoisella tavalla ja siksi, sekä suuren kokonsa ja veistoksellisen, mekaanisen ulkomuotonsa takia, Taccia vaatii tilaa ympärilleen.


Kuvauksen valaisin Funktio, Helsinki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja