Valaisimissa tulipalo- tai sähköiskuvaara – poista nämä heti käytöstä!

Tukes ilmoittaa jälleen markkinoilta poistettavista valaisimista, joissa on turvallisuusriski.

Tukes ilmoitti viime viikolla määränneensä Heat Finland Oy:n maahantuoman, BL0003-mallinumeron LED-kattovalaisimen markkinoilta sähköiskuvaaran vuoksi. Nyt Tukesin haaviin on jäänyt lisää valaisimia, joissa piilee mahdollinen vaara.

Kahdessa valaisimessa sähköisku- tai palovaara 

Markkinolta poistetaan nyt Focus Interiors Oy:n maahantuoma Nova Luce-kattovalaisin mallinumeroltaan 838124. Tukesin mukaan tuote ei täytä sähköturvallisuuslain (1135/2016) eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin EN 60598 vaatimuksia. Tuote ei myöskään täytä kotelointiluokan IPX4 (roiskevesikoe) vaatimuksia. Valaisin voi aiheuttaa sähköiskun, jonka vuoksi tuote on määrätty poistettavaksi markkinoilta.

Lisäksi Tukes on määrännyt markkinoilta poistettavaksi Finnish Design Shop Oy:n jakeleman Klassik Studio - Studio 1 -seinävalaisimen. Valaisimen mallinumero on 205002. Tämäkään tuote ei täytä sähköturvallisuuslain (1135/2016) eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin EN 60598 vaatimuksia. Lisäksi valaisimen liitäntäjohdon L-sekä N-johtimien kaikki säikeet katkesivat valaisimen kuvun nivelen 1500 toimintakerran testissä. Liitäntäjohdon eristeet pysyivät ehjinä. Valaisimesta puuttuu myös vedonpoistin. Seinävalaisimessa on sähköisku- ja palovaara, minkä vuoksi Tukes määräsi sen poistettavaksi markkinoilta.

Kuluttajalla oikeus palauttaa tuote

Määräyksellä poistaa tuote markkinoilta talouden toimija on velvoitettu lopettamaan tuotteen myynnin ja muun luovuttamisen sekä keräämään sen pois myynnistä. Kuluttajasuojalain mukaan tuotteen saa virheellisenä (turvallisuusvaatimusten vastaisena) palauttaa ostopaikkaan, jotta myyjä voi korjata sen vaatimusten mukaiseksi. Ellei korjausta voida tehdä, myyjällä on oikeus antaa korvaava tuote tilalle tai viime kädessä kaupan saa purkaa. Menettelystä on kerrottu tarkemmin kuluttajansuojalaissa.

Juttua korjattu 21.12.2021 klo 15.18: Artikkelissa väitettiin aiemmin virheellisesti Finnish Design Shop Oy:n olevan  Klassik Studio - Studio 1 -seinävalaisimen maahantuoja. Todellisuudessa Finnish Design Shop Oy on valaisimen jakelija, ei maahantuoja.

Näin sammutat sähköpalon:

Näin sammutat sähköpalon 0:50

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat