Mainos

Valaanpyynnin kannattajilta julkilausuma

Valaanpyyntiä kannattavat maat Japanin johdolla ovat saaneet taakseen enemmistön Kansainvälisen valaanpyyntikomission kokouksessa ensi kertaa 20 vuoteen.

Japani ilmoittaa, että se jatkaa pyrkimystään palata täysimittaiseen valaanpyyntiin. Japani ja muut valaanpyyntiä kannattavat maat saivat erävoiton Kansainvälisen valaanpyyntikomission IWC:n kokouksessa, kun osanottajat hyväksyivät äänin 33-32 julkilausuman, jossa kannatetaan kaupallisen valaanpyynnin kiellon poistamista.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta kahteen vuosikymmeneen, kun pyyntiä kannattavat maat saivat taakseen enemmistön. Hyväksytyssä julkilausumassa muun muassa todetaan, että valaat ovat uhka kalakannoille, eikä pyyntikielto ole enää tarpeellinen.

St. Kitts ja Nevisillä Karibialla järjestetyn kokouksen äänestystulos ei suoranaisesti uhkaa valaanpyyntikieltoa, sillä sen täydelliseen kumoamiseen tarvittaisiin kolmen neljäsosan tuki. Julkilausuman arvioidaan kuitenkin heikentävän kieltoa.

Valaanpyyntiä vastustaville valtioille ja ympäristöjärjestöille äänestystulos oli pettymys. Uuden-Seelannin pääministerin Helen Clarkin mukaan valaiden tulevaisuus on epävakaalla pohjalla. Hänen mukaansa väitteet kalakantojen pienenemisestä ovat täysin perättömiä.

Japani on aiemmin useaan otteeseen yrittänyt kumota kaupallisen pyynnin kiellon, ja sitä on epäilty pikkuvaltioiden äänten ostamisesta. Japanin mielestä valaskannat ovat elpyneet riittävästi sitten pyyntikiellon voimaantulon 1986.

Islanti ja Japani kunnioittavat nimellisesti kieltoa, mutta pyytävät valaita "tutkimustarkoituksessa". Norja ei noudata kieltoa ollenkaan. Kolme valtiota pyytävät vuosittain arviolta 2000 valasta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.