Väkivalta palasi New Yorkiin - puukotuksia ja ammuskelua lähes päivittäin

Ampumavälikohtausten ja puukotusten määrä on ollut viime viikkoina huipussaan New Yorkissa Yhdysvalloissa. Nuorin uhri on 6-vuotias kotipihalleen surmattu poika.

New Yorkin Manhattanilla puukotettiin keskiviikkoaamuna metroa odotellut, 53-vuotias mies. Edellisenä iltana surmansa sai sen sijaan 16-vuotias poika, joka ammuttiin keskelle katua Brooklynissa.

Edeltävien viikonloppujen tilastot kertovat nekin karua tarinaa: esimerkiksi viikko sitten 13 ihmistä ammuttiin vain reilun 9 tunnin aikana. Toissa viikonloppuna ammuttiin 8 henkilöä, niin ikään muutaman tunnin sisällä.

Traagiset tapahtumat saivat yhä dramaattisemman käänteen, kun satunnainen ohikulkija puukotti viikonloppuna Brooklynissa kuoliaaksi 6-vuotiaan Prince Joshua Avitton. Pojan ystävä, 7-vuotias Mikayla Capers, haavoittui vakavasti.

“Pormestari tuhoaa New Yorkin”

Pienen Prince-pojan surmassa yhdistyivät kaksi tuoretta tekijää: uhrien viattomuus ja itse teon satunnaisuus. Lisäksi välikohtauksia on nyt sattunut yllättävissä, turvallisina pidetyissä paikoissa ja turistienkin suosimilla alueilla.

New Yorkissa pelätäänkin nyt sitä, että kaupungin kadut ovat pian yhtä turvattomat kuin veristen 80- ja 90-lukujen aikana, jolloin New Yorkissa tehtiin yli 2 000 murhaa vuosittain. Vaikka vastaava luku oli viime vuonna 334, kaupungilta on vaadittu järeämpiä toimia väkivallan pysäyttämiseksi. 

Osan mukaan levottomat kadut ovat seurausta tammikuussa virkaan astuneen pormestari Bill de Blasion kokemattomuudesta. Demokraattisen de Blasion edeltäjät, kilpailevan republikaanipuolueen kovaotteiset Rudi Giuliani sekä Michael Bloomberg, johtivat kaupunkia nollatoleranssilla. Rennompi de Blasio sen sijaan suosii pehmeämpää linjaa: pormestari on vannonut uudistavansa tai jopa poistavansa Bloombergin ajan - monen mielestä rasistisiakin - poliisioikeuksia. 

Bill de Blasiota on kuitenkin viime viikkojen tapahtumien valossa verrattu kaupunkia 1990-93 johtaneeseen David Dinkinsiin. Dinkinsin sanotaan tuolloin lähes tuhonneen New Yorkin korkeilla veroilla ja olemattomalla lainvalvonnalla. 

- Muistatteko Dinkinsin aikakauden? Halusitte paeta kaupungista. Niin huonosti asiat olivat, muistutti ex-pormestari Rudi Giuliani ennen de Blasion virkaan astumista. 

Poliisi: Lämmin tuo aseet esille

New Yorkin poliisilaitoksen NYPD:n viime viikolla julkaistujen tilastojen mukaan toukokuun loppuun mennessä ammuskeluja oli 10% enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2013.

Poliisille tilanne ei kuitenkaan ole tullut yllätyksenä: väkivaltapiikki on vuosittain toistuva ilmiö, sillä lämmin, kesäinen sää sekä lomien alku tuo usein aseet esille. Lisäksi poliisi muistuttaa, että vuoden 2014 aikana jo 100 ihmistä on kuollut myös New Yorkin vilkkaassa liikenteessä. Väkivaltatilastoista ei siten välttämättä tulisi panikoida.

- Vuonna 2013 New Yorkin rikosluvut olivat alhaisemmat kuin yli 50 vuoteen, kirjoittaa NYPD:n entinen poliisikapteeni Ernie Naspretto Daily News -lehden kolumnissaan. 

- Niin kamalia kuin viime aikojen tapahtumat ovatkin, kukaan ei olisi kiinnittänyt niihin mitään huomiota 21 vuotta sitten, uhrien perheitä lukuun ottamatta. Murhaluvut ovat pudonneet niistä ajoista jo 83%, Naspretto laskee. 

Kapteenin mukaan tilanne on tällä hetkellä vielä siedettävä - kunhan pormestari de Blasio pitää resurssit nykyisellään.

-Meidän tulisi huolestua toden teolla vasta sitten, kun 13 ampumavälikohtausta ei ole enää uutinen.

Lue myös:

    Uusimmat