Vakava varoitus: Mafia kärkkyy jo EU:n koronamiljardeja – tällaisia suunnitelmia rikolliset hierovat rahojen nappaamiseksi

3:29
EU-johtajat pääsivät vihdoin sopuun koronavaurioiden paikkaamiseen tarkoiteusta elpymispaketista ja seitsemän vuoden EU-budjetista – katso, mitä maratonkokouksessa sovittiin

Italian mafianvastaiset tutkijat varoittavat, että rikollisorganisaatiot tekevät kaikkensa päästäkseen EU:n koronamiljardeihin käsiksi. EU päätti viikonvaihteessa jakaa jäsenmailleen 750 miljardia koronakriisistä elpymiseen.

Italian mafian vastainen tutkimusvirasto DIA varoittaa mafian jo todennäköisesti tekevän suunnitelmia rahojen hyväksikäyttämiseksi – esimerkiksi korruption tai Italian hitaan ja tehottoman byrokratian kautta.

DIA:n johtaja Giuseppe Governale vertasi RAI-kanavan haastattelussa korona-apupaketin suuruutta jälleenrakentamiseen toisen maailmansodan jälkeen.

– Miljardeja euroja virtaa Eurooppaan ja Italiaan, eikä mafia vain katso sivusta. Se tulee sukeltamaan rahamereen, Governale sanoi.

Italian mafia turvautuu usein uhkailuun tai muihin vilpillisiin keinoihin voittaakseen julkisten projektien tarjouskilpailuja.

Viranhaltijat mafian ohjauksessa

DIA antoi Italian parlamentille 900-sivuisen raportin, jossa se kertoo erilaisista tavoista, joilla mafia lahjoo ja kiristää erityisesti paikallisia hallintoviranomaisia. DIA kertoo myös, että yli 50 aluehallinnolle on nimetty erillinen valvontaviranomainen seuraamaan, miten valtaa käytetään.

Valvottavia aluehallintoja on erityisesti Etelä-Italiassa, jossa mafialla on vahva verkosto. Valvovat viranomaiset asetettiin tehtävään sen jälkeen, kun tutkijat saivat selville, että mafia ohjailee omilla keinoillaan osaa kuntien viranhaltijoista.

Italian talous on ollut pysähtyneisyyden tilassa jo vuosia, ja mafia on käyttänyt tilannetta hyväkseen ostamalla muun muassa talousvaikeuksissa olevia hotelleja, apteekkeja ja vaatekauppoja. 

Etelä-Italiassa toimiva ‘Ndrangheta-järjestö on jo valmiiksi soluttautunut yritysmaailmaan. Sen pelätään nyt vahvistuvan entisestään, kun yritykset ovat heikoilla koronakriisin takia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja