Lähes kaikki suomalaiset miehet joutuvat kokemaan elämänsä aikana sukupuolisyrjintää, kertoo tuore väitöstutkimus.
Tutkimuksessa on tarkasteltu yhteensä 800:aa tasa-arvovaltuutetulle tehtyä valitusta ja lukuisia tasa-arvotilannetta kartoittavia tilastoja. Tutkimus paljastaa, että tasa-arvovaltuutetulle tehdyistä valituksista kolmasosa on miesten tekemiä. Naisten tekemät valitukset liittyvät pääasiassa työelämään, mutta miesten valitukset jakautuvat tasaisemmin eri elämänalueille.
Tasa-arvovaltuutetulle tehdyistä valituksista ilmenee, että yksityiset ja julkiset organisaatiot syrjivät miesasiakkaita melko laajasti. Naisille kohdistetaan etuuksia, kuten alennuksia tai ilmaisia sisäänpääsyjä, joita puolustellaan kampanjaluonteisuudella. Työelämässäkin tapahtuvasta sukupuolisyrjinnästä noin neljäsosa kohdistuu miehiin. Naisvaltaisilla aloilla miehillä on kuitenkin moninkertainen todennäköisyys joutua syrjityiksi naisiin verrattuna.
- Miehiin kohdistuu monenlaista syrjintää. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan muistioissa ja selvityksissä käsitellään kuitenkin vain miesten hankalaa asemaa huoltajuuskiistoissa, eikä tämäkään keskustelu ole johtanut konkreettisiin toimenpide-ehdotuksiin, kertoo hallintotieteiden lisensiaatti Pasi Malm i.
Tilastojen tarkastelu paljastaa, että Suomessa on kaksi kertaa enemmän itseensä kohdistuvaa perheväkivaltaa pelkääviä miehiä kuin naisia. Lisäksi miesten itsemurhat lisääntyvät voimakkaasti taloudellisen laman aikana, vaikka naisten itsemurhissa ei juuri tapahdu muutoksia.
- Tämä liittyy miehiin kohdistuviin rooliodotuksiin ja taloudellisen menestymisen vaatimuksiin.
Malmin mukaan tasa-arvolla tarkoitetaan yhä vain naisten aseman parantamista, kun taas miehiin kohdistuvasta syrjinnästä vaietaan. Esimerkiksi miehiä syrjivä asevelvollisuuslaki ei ole vielä herättänyt laajaa julkista tai poliittista keskustelua. Vaikenemiseen vaikuttavat Malmin mukaan historialliset syyt, sillä sukupuolista tasa-arvoa on alun perin alettu vaatia juuri naisasialiikkeen toimesta.
- Nykyinen tasa-arvokeskustelu kaipaa asennemuutosta. Myös miehille pitää antaa oikeus vaatia tasa-arvoa itselleen.
Väitöskirja tarkastetaan huomenna Lapin yliopistossa.
(MTV3)