Mainos

Väite: CIA syötti kyläläisille LSD:tä

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n epäillään antaneen ranskalaiskylälle vahvaa LSD-huumetta 50-luvulla osana laajaa kemiallista koeohjelmaa.

Tutkiva amerikkalaistoimittaja Hank Albarelli väittää, että sveitsiläinen lääkeyritys toimitti aineen, jonka kyläläiset tietämättään nielivät leivän mukana.

Vuonna 1951 tapahtunut mysteeri on vaivannut Ranskaa jo 60 vuotta, sillä kukaan ei edelleenkään tiedä varmasti, mitä tapahtui. Mitä tiedetään varmasti on se, että yhdessä päivässä noin 300 asukasta tuli kertaheitolla hulluksi. Yksi yritti hukuttautua väittäen, että käärmeet syövät vatsaa, ja toinen näki sydämensä juoksevan karkuun jalkojen välistä. Ainakin viisi ihmistä kuoli.

- Muistan hyvin miehen, jonka tunsin, mutta joka lienee nyt jo kuollut, että hän huusi olevansa lentokone ja sitten hän hyppäsi ikkunasta, muistelee Pont-Saint-Espritin asukas Magui Etienne.

Albarelli väittää nyt, että oli kyseessä CIA:n kenttäkoe. Albarelli sanoo löytämänsä CIA:n muistion kertovan, että tiedustelupalvelu sai LSD:tä aineen keksineeltä Sveitsin Sandoz-yhtymältä. CIA sekoitti LSD:tä leipäjauhoihin ja katsoi mitä kylässä mahtaisi tapahtua. Leipomokin on yhä tallessa.

Kaupungintalolla väitettä kuitenkin pidetään hivenen paksuna.

- Kuinka CIA pystyi sekoittamaan koko kaupungin vain yhden leipomon leivillä? Ja jos kyseessä oli vain yksi leipomo, ei se olisi ollut niin iso juttu. Mutta yhtä kaikki, kaikki teoriat ovat mahdollisia, sanoo Pont-Saint-Esprit-kaupungin tiedottaja Jean-Pierre Colombet.

Varma tieto kuitenkin on, että CIA tutki laajasti erilaisia mielenhallintakemikaaleja kylmän sodan aikana amerikkalaisilla sotilailla, vapaaehtoisilla ja vammautuneilla veteraaneilla.

Yhdysvaltain kongressin ja lehdistön tutkinnat eivät ole kuitenkaan tuoneet täyttä selvyyttä ja CIA pitää yhä tietojaan salassa.

Kaksi vuotta leipätapauksen jälkeen Yhdysvaltain armeijan johtava biokemisti kuoli yllättäen - pudottuaan kolmannentoista kerroksen ikkunasta.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.